Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Scheiden wonen en zorg verlamt bouw’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De onzekerheid rond het scheiden van wonen en zorg verlamt de nieuwbouw van intramurale zorginstellingen. Dat zegt directeur René Middelkoop van BOB-advies in reactie op het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het onderhoud van de normatieve huisvestingscomponent (NHC).
‘Scheiden wonen en zorg verlamt bouw’

De NZa heeft onlangs geadviseerd de NHC jaarlijks met 2,5 procent te indexeren. René Middelkoop van BOB-advies vindt het advies in lijn met het beleid van de afgelopen jaren. “Het biedt zorginstellingen zekerheid rond het investeren in bouw. In die zin is het advies geslaagd.”

Scheiden wonen en zorg

Toch zit de vastgoedmarkt in de care in zijn ogen behoorlijk op slot. De stagnatie in bouw wordt mede veroorzaakt door de onderzekerheid rond het scheiden van wonen en zorg. De staatssecretaris van VWS heeft al aangekondigd dat bewoners met een zorgzwaartepakket (zzp) 1 en 2 geen vergoeding meer krijgen voor verblijf. Daarbij gaat het om bewoners die qua zorgzwaarte van oudsher in verzorgingshuizen leven. Omdat zorginstellingen straks geen vergoeding meer krijgen voor verblijf, nemen zij geen nieuwe bewoners met zzp 1 en 2 meer aan. Middelkoop: “Om de mensen met deze zorgvraag goede zorg te kunnen bieden is er een groeiende behoefte aan levensloopgeschikte zorgappartementen. Bijvoorkeur in de nabijheid van een zorginstelling.”

Verouderde gebouwen tjokvol

De grootste onzekerheid zit bij bewoners met nog zwaardere zzp’s. Daarbij gaat het om ouderen die geen regie meer hebben over hun eigen leven en echt 24-uurs zorg nodig hebben. “Die onduidelijkheid verlamt de markt”, stelt Middelkoop. “Banken zijn kopschuw om te investeren. Zorginstellingen krijgen hun businesscases niet rond en stellen nieuwbouw uit. In plaats daarvan renoveren ze in gebouwen die functioneel verouderd zijn, omdat ze daarvoor nog wel geld hebben. Op zichzelf is daar niets mis mee. Wat wel opvalt is dat ook sterk verouderde gebouwen tjokvol. zitten. Dat betekent dat er nog geen sprake is van marktwerking. Nieuwe aanbieders van levensloopgeschikte huisvesting voor senioren melden zich niet. Ook die krijgen geen geld van banken. Van de beoogde keuzevrijheid is dus geen sprake, want er valt niets te kiezen bij krapte.”

VWS moet duidelijk zijn

Middelkoop vindt dat VWS duidelijkheid moet bieden over de zwaardere zzp’s. “Mensen kiezen er niet voor om in een verpleeghuis te moeten wonen. Dat is en blijft voor een beperkte groep (160.000) bittere noodzaak. Het advies van de NZa over het onderhoud van de normatieve huisvestingscomponent is helder. Grote spelbreker blijft dus de aankondiging van VWS om ook de verblijfscomponent voor zwaardere zorg volledig te extramuraliseren en daarmee blijft de onzekerheid bestaan. Met als gevolg geen keuze mogelijkheden en marktwerking in de zorg.” (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: Jerry Lampen

Lees meer:

Scheiden wonen en zorg in 2014

NZa wil NHC stabiel houden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.