Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten vrezen scheiden wonen en zorg

Gemeenten maken zich grote zorgen over de verwachte toeloop op de Wmo vanaf januari door de versnelde invoering van scheiden wonen en zorg. Dat stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op de site van Binnenlands Bestuur.
Gemeenten vrezen scheiden wonen en zorg

Het door de Kunduz-coalitie versneld invoeren van het scheiden van wonen en zorg in 2013 voor zorgzwaartepakketten 1 tot en met 3 is ‘overhaast en riskant’, stelt de VNG. Het tempo waarin de maatregel wordt doorgevoerd, baart de gemeenten en zorginstellingen grote zorgen, zo meldt Binnenlands Bestuur. De VNG heeft samen met brancheorganisatie Actiz en de Verenging van Woningcorporaties Aedes hierover aan de bel getrokken bij onder meer de Tweede Kamer. Ook worden de zorgen en bezwaren ingebracht bij de onderhandelingen met het ministerie van VWS.

Gemeenten

Zes Zuidoostbrabantse gemeenten hebben eveneens hun zorgen in een brief onder de aandacht gebracht bij de VNG. De gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Someren, Laarbeek en Gemert-Bakel hebben hun gedeelde zorgen via een gezamenlijke brief bij de VNG neergelegd. ‘Na het doorakkeren van het Lenteakkoord kwamen we er achter dat diverse afspraken vergaande maatschappelijke en financiële gevolgen hebben’, aldus Dré Bemelmans, woordvoerder namens de zes gemeenten. Hoewel het onderdeel begeleiding Awbz nog niet wordt gedecentraliseerd, verdwijnt er per 2013 dus al wel degelijk een en ander uit de Awbz. Die taken komen op het bordje van gemeenten te liggen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Staatssecretaris zoekt naar oplossingen scheiden wonen en zorg
Senioren vrezen versnelde invoering scheiden wonen en zorg
Kunduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren
Scheiden wonen en zorg

3 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Welke dakloze patient heeft een basis zorgverzekering ??? Waar moet dan de nota van de hulpverlener naartoe ?? Bij vws denkt men aan alles, te beginnen : bij hun eige , kastjes en muurtjes genoeg!!! Dat kost zoveel tijd. Daarna is de denktijd om, met als motto : apres nous le deluge !! Hopelijk kan er nog een comissie, veel vrije-tijd-overhebbende deskundologen gevormd worden , om deze gordiaanse knoop rustig te ontrafelen.Pas met 67 jaar moeten deze commissieleden er mee stoppen. suggestie als zeer betrouwbare voorzitter : Kalbfleisch , of zijn igz-opvolger ??

 • no-profile-image

  bezorgde

  Inderdaad, waar woont een dakloze psychiatrische patient? Welke gemeente betaalt voor hem?

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  In de crisisjaren van de vorige eeuw, werden soms patienten uit ps.inrichtingen gehaald, omdat met hun verblijf aldaar de gm begroting niet sluitend kon worden gemaakt.Ook liggen domiciliekwesties(ABW)weer op de loer.

Of registreer u om te kunnen reageren.