Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gehandicapten met zzp drie en vier mogen in instelling blijven

Vooruitlopend op zijn brief van eind maart aan de Tweede Kamer heeft Staatssecretaris Van Rijn gisterenavond bij de NOS gezegd dat verstandelijk gehandicapten met zorgzwaartepakket (zzp) 3 en 4 die al in een instelling wonen, daar mogen blijven wonen.
Gehandicapten met zzp drie en vier mogen in instelling blijven
Foto: Jacques Zorgman

In de regeringsplannen moeten mensen met een zorgzwaarte van niveau drie en hoger voortaan zelf betalen voor de woonlasten die nu nog vanuit de AWBZ worden vergoed. Dat betekent dat de meeste mensen in deze doelgroep niet meer in een instelling kunnen blijven wonen. De toezegging van Van Rijn op het NOS gisteren geldt voor mensen die al in een instelling wonen en niet voor toekomstige cliënten van niveau drie en vier. Daarom is de toezegging volgens cliëntenorganisaties onvoldoende. Voorzitter Kees Marges van Platform VG Rijnmond schrijft: ‘Het is een truc om de protesten te smoren tegen zijn plannen om deze verstandelijk gehandicapte zorgvragers het bos in te sturen. Toekomstige gehandicapten met zzp 3 en 4 blijven de klos, maar die zijn er nu nog niet en kunnen dus niet protesteren, voor zover ze dat zelf zouden kunnen doen. Op deze manier hoopt hij de steun te krijgen van de gehandicapteninstellingen en de cliëntenorganisaties.’

VGN

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) laat op haar site weten in principe blij te zijn met de toezegging. De koepel van zorgaanbieders stelt echter wel dat 'ook nieuwe mensen die qua zorgvraag onder zorgzwaartepakket VG 3 en 4  vallen, thuishoren in een landelijke kern-AWBZ.'

4 reacties

  • Dit is korte termijn denken. Politiek handig om het tij te keren , maar op de langere termijn met enorme gevolgen. Het is de problemen vooruit schuiven en het overlaten aan het volgende Kabinet. Niet eerlijk voor de politieke opvolgers. Tweede Kamer gaat daar niet mee akkoord. Laat je Stem horen !

  • Jan C

    Weet u dat de vader van van Rijn licht dement in een verpleegtehuis zit!!!

  • martine

    Dus als je nu zzp 3 of 4 nodig heb dan kun je verrekken.Wat een voorbeeld van een zorgzame samenleving is dat.Als alleen economische motieven gelden dan gaat nederland naar de knoppen.

  • Rob

    Martin van Rijn en Kees Marges snappen het spel en toekomstige gehandicapten delven het onderspit.

Of registreer u om te kunnen reageren.