Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Amstelring en Abvakabo in gesprek over reorganisatie

De Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring wil grootscheeps gaan reorganiseren. Vakbond Abvakabo FNV wil echter pas praten over een sociaal plan nadat alle cijfers op tafel liggen.
Amstelring en Abvakabo in gesprek over reorganisatie
Foto: ANP Photo

Volgens bestuursvoorzitter Rob van Dam van fusieorganisatie Osira Amstelring wordt hij door kabinetsbeleid gedwongen te reorganiseren. ‘We zijn momenteel in gesprek over een grote reorganisatie met verschillende gesprekpartners, waaronder de vakbonden. Bij ons spelen momenteel een drietal zaken die er voor zorgen dat wij anders moeten gaan werken.’

Sluiting verzogingshuizen
Ten eerste noemt Van Dam de beweging dat er minder verzorgingshuizen nodig zijn in Amsterdam. De wooncomponent wordt niet meer vergoed voor een groot deel van de klanten en dat heeft tot gevolg dat Amstelring huizen moeten gaan sluiten. RTV Noord meldde eerder al dat onder andere het Willem Dreeshuis en zorgcentrum Sint Jacob gaan sluiten. Volgens Van Dam is nog niets zeker. ‘We zijn nu druk bezig om te kijken hoe we zo veel mogelijk gekwalificeerd personeel kunnen behouden in de locaties die open zullen blijven. Maar onder de minder hoog opgeleide medewerkers is door deze ontwikkeling wel banenverlies te verwachten.’ Ten tweede zijn door dit ‘scheiden van wonen en zorg’ ook een aantal ondersteunende diensten niet meer nodig. Dat betekent ook dat naast het verlies van zorgbanen ook ondersteunende functies zullen verdwijnen.

Hulp bij het huishouden

Ten slotte wordt Amstelring geraakt door de ontwikkeling dat gemeenten bezuinigen op hulp bij het huishouden. Verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam, voeren op die functie forse kortingen in. ‘Dat heeft uiteraard effect op onze bedrijfsvoering. We zijn momenteel met gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek. Amsterdam lijkt nu minder te gaan korten dan eerder aangekondigd.’

Aantal ontslagen

Van Dam wil hangende de onderhandelingen nog geen aantallen noemen over hoeveel banen op de tocht staan. ‘We doen alles met een degelijke voorbereiding. Het is jammer dat een verkeerd aantal ontslagen in de media circuleert. Het getal van 1100 banen is niet correct.’

Abvakabo FNV

Onderhandelaar Cihan Ugural van vakbond Abvakabo FNV wil nog niet over een sociaal plan praten. ‘Amstelring wil met ons een sociaal plan maken zodat zij kunnen beginnen met hun reorganisatie. Wij kijken daar toch anders tegenaan. Wij willen eerst weten of het sluiten van huizen inderdaad noodzakelijk is. Het kabinet gaat eerst mensen met de drie laagste zorgzwaartepakketten (zzp’s)  de toegang tot verzorgingshuizen ontzeggen. Die uitstroom kan drie tot vijf jaar duren. Bovendien geldt voor de zwaardere zzp’s geldt dat het nog helemaal niet zeker is of dit in 2015 gaat gebeuren. De Eerste- en Tweede Kamer moeten daar nog over stemmen. Wij willen het gevecht hierover in Den Haag voeren, het liefst samen met Osira Amstelring.’

Cijfers

De vakbond wil eerst cijfers zien over hoe groot de uitstroom is bij de verzorgingshuizen van Amstelring. ‘Wij hebben de toezegging van Van Dam dat we deze cijfers krijgen. 30 augustus is er weer overleg.’

Of registreer u om te kunnen reageren.