Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Patiënt moet herstelzorg zelf betalen

Door het afschaffen van de vergoeding voor herstelzorg in een verzorgingshuis komen elke maand zo’n vijfhonderd mensen in de knel. ActiZ meldt dat het ministerie van VWS inmiddels over het probleem wil praten.
Patiënt moet herstelzorg zelf betalen

Patiënten kunnen sinds 1 januari 2014 niet meer voor kortdurend herstel naar een verzorgingshuis. Het gevolg hiervan is dat mensen langer in het ziekenhuis blijven liggen, terwijl dit meer kosten met zich mee brengt. De NOS berichtte daar al eerder over.

Herstelzorg

Eind 2013 waren er ongeveer 700 tot 1000 indicatieaanvragen voor deze vorm van zorg per maand, zo blijkt uit berekeningen van ActiZ. Het gaat dan om mensen die intensieve verzorging en begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld een oudere patiënt die met een gebroken arm niet meer zelf naar het toilet kan en zichzelf niet kan verzorgen.

Zzp 3

Kortdurende herstelzorg valt onder zzp 3 en deze wordt niet meer gegeven. Het is de bedoeling dat mensen in de lichtere zorgcategorieën, zzp 1 tot en met 3,  nu zoveel mogelijk thuis worden verzorgd. Mensen die in een zorginstelling willen herstellen, moeten dat nu zelf betalen. Volgens zorgorganisaties willen veel mensen dat niet. Een grote groep mensen is alleenstaand en heeft een laag inkomen. Bovendien zijn ze bang en onzeker om alleen thuis te zijn na hun ziekenhuisopname. Hierdoor vallen ze nu tussen wal en schip.

4 reacties

 • roepnaam

  En dan te weten hoe er voorheen met de zorg omgegaan is?
  Als ze toen hun verantwoording genomen hadden, ik bedoel client als zorgverlener, als zorgverzekeraar, dan was het nooit zover gekomen!

 • yverhaar

  Te Gek voor Woorden :( en wat nu als men naar huis gestuurd wordt en valt? Weer terug naar het ziekenhuis :( wat daarna??

 • Dwarsdenker

  Het zoveelste voorbeeld, waarbij goed bedoelde regelgeving fraude uitlokt.
  Als ziekenhuis wil je deze patienten niet, ze kosten je geld. ZZP3 wordt niet vergoed? Dan maken we er toch ZZP4 van in het belang van patient en ziekenhuis.

 • troda

  En wat nu? is daar niet over nagedacht of aandacht voor gevraagd door belangenverenigingen patienten organisaties of verzorgings en verpleeghuizen die deze patienten altijd geholpen hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.