Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rechter blokkeert overname LangeLand

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een streep gezet door de overname van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer door Fundis (voorheen Vierstroom).
Rechter blokkeert overname LangeLand
Foto: Lange Land Ziekenhuis

Het hof bepaalde dat de investeringsmaatschappij het belang in het ziekenhuis moet intrekken vanwege de financiële risico's.

Overnameplannen

Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis leek vorig jaar gered toen zorgorganisatie Vierstroom en de medische staf van het ziekenhuis aankondigden de zorginstelling gezamenlijk over te nemen. Het LangeLand leed de afgelopen jaren miljoenen euro's verlies.

Regiovisie

Fundis liet weten de uitspraak te betreuren en zich te beraden op volgende stappen. 'Aan het besluit van Fundis om te investeren in Het LangeLand Ziekenhuis ligt een regiovisie op de gezondheidszorg in Zoetermeer en omgeving ten grondslag. Deze visie is ontwikkeld door Het LangeLand Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis en Fundis. De visie stelt dat door de intensievere samenwerking tussen Fundis en beide ziekenhuizen de zorg in Zoetermeer en de regio structureel verbetert, zelfs in een tijd van bezuiniging', stelt Fundis.

Ondernemingsraad

In tegenstelling tot Fundis zelf is de ondernemingsraad blij met de uitspraak. Volgens de OR heeft Fundis de risico's onvoldoende weten uit te sluiten of af te dekken. Voorzitter van de Ondernemingsraad Ria Dam: 'De Ondernemingsraad is er niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor het de onderneming. In dit geval heeft het laatste de doorslag gegeven. Immers, wie kan voorspellen wat een eventueel faillissement van LLZ in de toekomst voor effect op Fundis zou kunnen hebben en ook het kabinetsbeleid heeft zijn weerslag op de zorg met alle gevolgen van dien voor Fundis. Bovendien waren de voorwaarden voor de financiering van de participatie volstrekt onduidelijk en was er geen overeenstemming met de banken en de gemeente Zoetermeer. We zijn blij met deze uitspraak, hoewel we ons ook de andere kant van de medaille kunnen indenken.'

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.