Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jonge artsen vluchten naar het buitenland

Sarah Berends
De uitstroom van jonge medisch specialisten naar het buitenland is in één jaar vervijfvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van De Jonge Specialist (DJS).
Jonge artsen vluchten naar het buitenland
Foto: ANP Robin Utrecht

Ten opzichte van vorig jaar is de uitstroom naar het buitenland gegroeid tot een totaal van vijf procent van de circa drieduizend jonge medisch specialisten. Slechts 22 procent van de jonge medische specialisten die aan het onderzoek meewerkte van DJS, zegt uitzicht te hebben op een vaste aanstelling.

Onzekerheid

In het onderzoek komt de financiële onzekerheid in de ziekenhuiswereld als oorzaak naar voren. Hierdoor is de toestroming op de arbeidsmarkt dichtgeslibd. Die onzekerheid wordt onder andere veroorzaakt door aanhoudende bezuinigingen en voortdurende stelselwijzigingen. ‘De vlucht naar het buitenland is begrijpelijk’, zegt Frank de Grave, voorzitter van De Orde van Medisch Specialisten (OMS). ‘Maar het kan niet zo zijn dat we met Nederlands belastinggeld specialisten opleiden voor het buitenland. Dit tijdelijke probleem kunnen we niet alleen oplossen. Het behoud van de registratie van jonge medisch specialisten staat voorop. We zullen constructies moeten bedenken waardoor specialisten niet achter de geraniums verdwijnen en hun registratie kwijtraken.’

Vraag en aanbod

De Grave wijst erop dat medisch specialisten de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s hebben bespaard omdat zij doelmatiger zijn gaan werken. ‘De minister van VWS zou zorgverzekeraars een aanwijzing kunnen geven om deze besparingen uit het macrobudget van 2012 aan te wenden voor een banenplan’, suggereert De Grave. Om het aanbod van medisch specialisten op de arbeidsmarkt in de toekomst nauwkeuriger te laten aansluiten bij de vraag, heeft de OMS de minister van VWS vorig jaar verzocht om het Capaciteitsorgaan de arbeidsmarkt voor medisch specialisten nog nauwkeuriger te laten monitoren indien de omstandigheden hierom vragen. Dit is toegezegd en opgenomen in het Opleidingsakkoord, dat in oktober 2013 werd gesloten. Het Capaciteitsorgaan, het landelijke centrum voor ramingen voor de opleidingscapaciteit van de medische en tandheelkundige vervolgopleidingen, kwam in 2013 met een nieuwe raming. Die viel lager uit dan de vorige raming uit 2010, waardoor het aanbod van opgeleide medisch specialisten over vier tot zes jaar naar verwachting evenredig lager is.

Behoud van registratie

Ook voor DJS staat het behoud van de registratie van jonge medisch specialisten voorop, maar het feit dat de meeste vertrekkende specialisten tegen wil en dank naar het buitenland gaan, baart DJS zorgen. Marjolein Kremers, bestuurder bij DJS waarschuwt voor het ontstaan van een ‘lost generation’. Kremers: ‘Jonge specialisten lopen het risico hun registratie te verliezen of we verliezen hen aan het buitenland. Want het is maar de vraag of alle mensen die nu vertrekken, weer terug zullen komen.’

Fte’s als oplossing

Volgens Kremers heeft dit nog weinig effect op de arbeidsmarkt voor de jonge medisch specialisten. ‘Het creëren van fte’s zou een mogelijke oplossing kunnen zijn om hen op korte termijn een baan te verschaffen. Als iedereen een beetje zou inleveren, kan er plaatsgemaakt worden voor jonge medisch specialisten. In sommige specialismen, zoals de urologie, gebeurt dat ook. Maar het is moeilijk af te dwingen’, zegt Kremers.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. meneer bert D
    wat is teveel ? hoe berekent u dat en heeft u enig idee hoeveel verschil er zit tussen het inkomen van de diverse specialisten.
    Heeft u enig idee hoeveel de specialisten inmiddels hebben ingeleverd ?
    Heeft u enig idee hoeveel duurder de zorg gaat worden als alle artsen in loondienst moeten ?
    Denkt u dat een ministersalaris maatgevend moet zijn voor andere beroepen ?
    Wilt u inde toekomst dezelfde kwaliteit en aanbod van zorg als er nu is ?
    Weet u hoeveel geld er weglekt in de ziekenhuizen (die volgens u kopschuw worden ?????) dat niet aan zorg wordt besteed ?
    Hoe zou u het vinden als iemand anders ging bepalen wat u verdiende ?
    Ofwel: u bent de zoveelste populistische roepende aan de zijlijn die niet gehinderd door enige kennis een totale beroepsgroep over 1 kam scheert. U zou zo maar een manager in ze zorg kunnen zijn die heel langzaam aan het doorkrijgen is dat hij niet nodig is in ons zorgstelsel. Lastig dat het zonder medisch specialisten niet lukt. Met name dat de kortingen voor de specialisten niet ten goede komen aan de premiebetaler maar aan het instandhouden van structuren in de zorg die niet bijdragen aan die zorg maar met name obstrueren.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.