Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Spanning tussen banken en zorginstellingen neemt toe

Dat voorziet ABN AMRO die vandaag zijn ‘Visie op healthcare 2014’ publiceert. De bank sluit niet uit leningen te gaan opeisen.
ANP/Lex van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

Door de bezuinigingen in de zorg vinden enorme verschuivingen plaats in de bekostiging. Die brengen onzekerheid met zich mee, zo staat in het rapport te lezen.

Spanningen

ABN AMRO voorziet dat de spanning tussen banken en zorginstellingen zal toenemen. De grote invloed van de zorgverzekeraars en de overheid op de zorgvraag botst met de langetermijnbelangen en zekerheden die banken wensen, zo stelt ABN AMRO. Banken zijn gebaat bij een stabiele omgeving, omdat de investeringen vaak een langetermijnhorizon kennen.

Care

Sectorbanker Healthcare Anja van Balen verwacht dat in de care de spanningen zullen oplopen als gevolg van bijvoorbeeld het scheiden van wonen en zorg. Partijen zullen met elkaar een redelijke financiering op verbouwingen moeten vaststellen. Een zorginstelling die zich op commerciële verhuur stort, zal zelf geld mee moeten brengen. Daar financiert de bank dus niet alles.

Toch gaat de leegloop van verzorgingshuizen niet samen met een afnemende investeringsbereidheid van ABN AMRO. Van Balen verwacht zelfs een toename van zo'n tien procent van het totale investeringsbudget in de care. Hoe groot het totale budget precies is, wil ze niet bekendmaken. Van Balen: 'Ook wij hebben er belang bij dat zorginstellingen gezond blijven. Zolang een zorginstelling voldoet aan de overeengekomen  convenanten is er geen probleem.'

Terugbetalen

Tenzij een zorginstelling zich voornamelijk op verhuur gaat richten. Daarmee wordt een instelling risicovoller voor de bank. Op het moment dat het kan, zal de bank de marges aanpassen. Banken zullen niet zo snel leningen gaan opeisen, verwacht Van Balen, maar dat het gebeurt, sluit ze niet uit. Het wordt lastig als een lening is afgesloten voor een pand dat leeg is komen te staan. Van Balen: 'Financiering is afhankelijk van voorwaarden. Als pand er niet meer is, dan zal je moeten terugbetalen.'

Zorgverzekeraars

Zorginkopers zullen meer zekerheid moeten bieden, zegt Van Balen. Meerjarige inkoopcontracten verdienen de voorkeur. In elk geval zullen het raamovereenkomsten moeten zijn. Van Balen: 'Zorginkopers moeten voor ons een stuk van de beleidsonzekerheid wegnemen. Wij vragen van hen een sterke langdurige betrokkenheid. Verzekeraars moeten zich niet op de laatste cent willen vastleggen.'

Cure

In de cure is de situatie zo mogelijk nog onduidelijker. Van Balen: 'Herschikking van het zorgveld  heeft grote invloed op de financierbaarheid van de zorginstellingen. Daar zijn zo ontzettend veel bewegingen. Een bank kan hierin niet alleen acteren. Dat zullen we allemaal samen moeten doen.' ABN AMRO verwacht dat de gewenste concentratie en deconcentratie maar heel langzaam doorgang zal vinden, om zo de mogelijkheid te bieden het bestaande vastgoed langzaam af te betalen en daarmee de kool en de geit te sparen. Zorgverzekeraars proberen hun grip op de volume-ontwikkelingen in 2015 verder te vergroten, door hun verzekerden met selectieve inkoop te sturen en de mogelijkheid om zelf een behandelaar te kiezen sterk in te perken. Dit gaat ten koste van de vrij gevestigde specialisten, die behandelingen zonder contract nu nog voor een gereduceerde vergoeding kunnen declareren.

Life Sciences & Health-sector

ABN AMRO ziet veel in de Life Sciences & Health-sector. Wereldwijd is een groei zichtbaar en ook de Nederlandse regering ziet dit als topsector. Van Balen: 'Wij zijn blij dat overheid daar geld in steekt om dit goed op te kunnen zetten. We moeten uiteindelijk naar slimmere zorg. Met mobile health toepassingen is veel te besparen. Dit kan ook leiden tot enorme verbetering van de kwaliteit van leven.'

3 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  De zorgproblemen zullen alleen maar toenemen.
  Het maakt niet uit welk onderzoeksbureau of commissie aan het werk gaat.'Meer doen met minder',begrijpt U het nog?
  Kent U het budget van het ministerie van Onderwijs?
  Vriendelijke groet.

 • Teceer

  ook op dit vlak gaat de markt zijn werk doen.

  maar ik vraag me af, of dat de bedoeling was die de voorstanders van (meer) marktwerking in de zorg sinds het begin van deze eeuw hebben bepleit.

 • verwoerd

  De patient wordt hier de dupe van. vb. Vanwege hartritmestoornis stelt cardioloog holt event voor. Hij informeert mij wel na te vragen bij de zorgverzekeraar of ik hiervoor verzekert ben! Mijn vraag gesteld aan de zorgverzekeraar,antwoord in onbegrijpelijke mail. Tel. contact levert op, dat ik bij het zkh. het dbc nummer moet opvragen. Er ontstaat een kleine discussie of ik als patient dit moet navragen, bij alle onderzoeken of activiteiten in een ziekenhuis, Ja is het antwoord. Ik het ziekenhuis gebeld. De poli weet dit niet en verbind mij door met de zorgadministratie. Nadat de medewerker vraagt het woord te spellen zegt ze aan mij later terug te bellen, omdat ze dit niet weet. Ik wacht nog op dit telefoontje.
  Dit gaat wel erg ver, en ik vind het bijna verwerpelijk. Dat de patient zelf verantwoordelijk is zich te informeren over vergoedingen etc is een goede zaak, maar dit gaat wel erg ver. wat betekend dit voor een zorgadministratie / meer personeel om de klantenvragen te beantwoorden, kosten verhogend, inbreuk in primaire taak nl adm van zkh. en afspraken verzetten, onzekerheden, Dit gaat ten koste van de directe patienten, en is voor de patient een extra financiele belasting ) tel. kosten etc.
  Schippers is goed in stellingen innemen en besluiten doorvoeren, maar overziet ze de consequenties ook........ik denk het niet. ze maakt veel inefficient en niet werkbaar, en dus is het verslechtering van ons gezondheidszorg stelsel.

Of registreer u om te kunnen reageren.