Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgboete blijft voorlopig overeind

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken stelt een breed onderzoek in naar de mantelzorgboete. Over afschaffing van de boete wordt nog niet gesproken.
Mantelzorgboete blijft voorlopig overeind
Foto: ANP - Roos Koole

Klijnsma sprak gisteren in de Eerste Kamer over de Participatiewet en de korting op het AOW-pensioen wanneer ouderen samenwonen met hun kinderen. De zogenoemde mantelzorgboete wordt door tegenstanders gezien als straf voor het verlenen van mantelzorg. Voorstanders stellen juist dat het samenwonen er voor zorgt dat kosten gedeeld kunnen worden.

Onderzoek, geen afstel

Klijnsma geeft aan dat er pas een besluit wordt genomen over de mantelzorgboete als er een debat met beide Kamers is geweest en de resultaten van het onderzoek daarbij zwaarwegend zijn. Een ruime meerderheid in de Senaat nam hier genoegen mee. Het plan voor de mantelzorgboete werd onlangs met een jaar uitgesteld tot 1 juli 2016. In dat jaar vindt nu het onderzoek plaats. Het jaar uitstel kost circa 33 miljoen euro.

Stemming invoering Participatiewet

De Eerste Kamer stemt op 1 juli over de Invoeringswet Participatiewet en enkele samenhangende moties. Een van de moties komt van senator Arthur Elzinga die de regering verzoekt de mantelzorgboete pas in te voeren na uitdrukkelijke instemming van de Eerste Kamer.

Zorgtransitie in Eerste Kamer

VVD-senator Heleen Dupuis denkt dat niet alle zorgtransities de deadline van 1 januari 2015 gaan halen. ‘Er is te weinig tijd voor de senaat om de Wmo, de Wlz, de Wet werk en bijstand en de Participatiewet te behandelen voor 1 januari 2015’, stelt de senator in een interview met Zorgvisie.

Kritiek op mantelzorgboete

Eerder had vooral de ChristenUnie zich kritisch opgesteld over de mantelzorgboete. Senator Peter Ester drong kort voor het debat nog aan op afstel. Dinsdagavond zei hij te kunnen leven met een bezinningsjaar, maar hij blijft hopen dat van uitstel afstel komt.

Ook van oppositiepartijen, belangenorganisatie Mezzo, vakbond Abvakabo FNV en verschillende ouderenorganisaties komt kritiek. Zij stellen dat financiële achteruitgang ervoor zorgt dat kinderen hun ouders niet in huis nemen. De groep mensen die kosten echt kunnen delen, is maar klein. Bovendien kunnen veel kostenposten als verzekeringen niet gedeeld worden, aldus de tegenstanders.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.