Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorg geen vertrouwen in onderhandelingen Wmo

Het overgrote deel van de zorginstellingen verwacht niet dat zij de onderhandelingen met gemeenten over productie- en tariefafspraken voor 1 oktober afronden. Dat komt naar voren in de Financiële Zorgthermometer van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector.
Zorg geen vertrouwen in onderhandelingen Wmo
Foto: ANP Lex van Lieshout

De frustratie ontstaat doordat instellingen met veel verschillende gemeenten afspraken moeten maken. Zo moeten instellingen in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg met maar liefst 12 (geclusterde) gemeenten afspraken maken, zo berekent de HEAD. Om die reden vrezen zorginstellingen dat de onderhandelingen niet volgens planning zullen verlopen. In de Wmo-plannen staat vermeld dat de contractering voor 1 oktober plaats moet vinden. In het onderzoek van de HEAD geeft slechts 20 procent van de organisaties aan dat zij verwachten deze deadline te halen.

Kortingen

Een ander opvallend resultaat is dat zorgorganisaties kortingen verwachten op zowel het aantal behandelingen als op de tarieven. Zorginstellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg verwachten gemiddeld 4,4 procent van hun totale omzet kwijt te raken. Naast tariefkortingen komt dit ook door een daling van het aantal cliënten (3 procent)

Onderzoek

De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector. Elke keer wordt een vaste set van vragen aan hen voorgelegd, plus enkele vragen over actuele thema's. Aan het meest recente onderzoek, dat plaats heeft gevonden in juni 2014, hebben 153 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen.

 

 

 

 

 

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.