Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen willen alleen verhuizen als zorg nodig is

Meer dan de helft van de 75-plussers woont alleen, huurt een woning en overweegt alleen te verhuizen als er zorg en ondersteuning nodig is. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde ‘Woonmonitor 2015’, een landelijk onderzoek van Bureau Vijftig en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.
Ouderen willen alleen verhuizen als zorg nodig is

Uit het onderzoek dat in samenwerking met vier woningcorporaties (Sité Wonen, Allee Wonen, Wonen Breburg en Laurentius) is gemaakt, blijkt verder dat 62 procent van de 2.500 55-plussers die deelnamen aan het onderzoek, zich gezond voelt en dat 90 procent tevreden is over zijn woonsituatie. Ruim 30 procent wil nooit meer verhuizen; van de 75-plussers is dat zelfs 44 procent. En toch, als er zorg nodig is, voor partner of zichzelf, of als de huisarts of specialist aandringt, is verhuizen een optie.

Kleiner wonen

Naast de honkvaste groep is er – blijkt uit de resultaten – ook een grote groep is die wel een verhuizing overweegt. De belangrijkste reden om te verhuizen is om kleiner te wonen. Het argument om te verhuizen als er zorg nodig is, geldt vooral voor de groep die nog geen concrete plannen heeft. Senioren betalen nu gemiddeld 500 tot 750 euro voor hun woning, inclusief gas, water en licht. En ze willen bij een verhuizing dezelfde woonlasten betalen. Voor diensten aan huis is men bereid zo’n 100 euro per maand neer te leggen. Daarbij zijn de klusjesman, huishoudelijke hulp en glazenwasser het meest populair.

Vormen

Traditionele woonvormen zoals aanleunwoningen, seniorenwoningen, serviceflats en woonzorgcomplexen zijn het meest bekend (70-80 procent van de respondenten kent deze woonvormen). Wat opvalt is dat ouderen veel minder bekend zijn met nieuwe woonvormen, zoals moderne hofjes (11 procent), mantelzorgwoningen (2 procent) en kangoeroewoningen (2 procent). Van de mensen die de nieuwe woonvormen wel kennen, zou een groter deel daar wel willen wonen. Daarbij komt naar voren dat het opleidingsniveau zeer bepalend is voor de kennis over woonvormen. En dat jonge ouderen beter bekend zijn met de woonvormen dan de 75-plusser.

Koster

Aad Koster, directeur ActiZ: ‘De komende jaren verdubbelt het aantal ouderen in ons land. Nu al woont meer dan de helft van de 75-plussers alleen. Dat zal de komende tijd een nog grotere groep worden. Die mensen gaan op een gegeven moment op zoek naar een alternatieve woning. Een plek waar ze veilig kunnen wonen, anderen kunnen ontmoeten en iets voor anderen kunnen betekenen. Want dat is wat veel mensen willen. Daarom werken we niet alleen aan meer seniorenwoningen, maar vooral aan een divers woonaanbod. Uit dit onderzoek van Bureau Vijftig blijkt dat veel senioren nog niet bekend zijn met nieuwe woonvormen. We zullen dus ook moeten werken aan grotere bekendheid van nieuwe woonvormen. Zodat iedereen daar kan wonen, waar hij zijn leven op een prettige manier kan vervolgen.’

Bekijk hieronder het complete onderzoek

1 REACTIE

  1. welk probleem moet nu eigenlijk worden opgelost doordat ouderen verhuizen? primair zijn dat denk ik toch de problemen, die zij zelf in hun vertrouwde woning ondervinden. en als die problemen groter worden, (doordat zorg nodig is en/of doordat de woning te groot en dus te bewerkelijk wordt) willen ouderen wel degelijk hun vertrouwde woning voor een nieuwe, meer passende, verruilen. maar dan blijkt die er lang niet altijd te zijn.
    deze bijdrage lijkt echter veel meer ingegeven, doordat anderen (verhuurders? woningzoekenden?) vinden dat die vertrouwde woning voor anderen beschikbaar moet komen. of, en dat zou ik nog pijnlijker vinden, doordat die anderen de ontwikkeling van nieuwe projecten bedreigd zien doordat hun doelgroep – die ouderen – niet vrijwillig wenst te verhuizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.