Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Limburg helpt ouderen met goedkope lening

Provincie Limburg geeft leningen uit aan 55-plussers met een eigen koopwoning om hun huis levensloopbestendig te maken. Nu veel gemeenten woningaanpassingen zoals het plaatsen van een traplift niet meer vergoeden, ontstaan dit soort initiatieven.
Limburg helpt ouderen met goedkope lening
Foto: ANP Ilvy Njiokiktjien

De rente van de lening die Limburg sinds 15 maart uitgeeft ligt gemiddeld drie procent lager dan de gangbare rentetarieven. Zo wordt het voor ouderen aantrekkelijk om te investeren in bijvoorbeeld bredere deuren en het verwijderen van drempels. De lening bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro inclusief btw.

Collectief

'De lening is de afgelopen weken extra actueel geworden sinds de ophef over de traplift in Alphen aan den Rijn', zegt beleidsmedewerker Ellen Willemsen van ouderenbond Unie KBO. De Limburgse tak van Unie KBO werkt samen met de provincie bij de uitgifte van de lening. De afwijzing van een 90-jarige man in Alphen aan den Rijn die een traplift wilde, leidde tot een landelijke discussie. 'Je ziet dat steeds minder gemeenten woningaanpassingen vergoeden. Daarom ontstaan nieuwe subsidies en fondsen om dit op te vangen. Wij beraden ons momenteel op welke manieren we nog meer iets kunnen beteken voor onze leden die hun woning toekomstbestendig willen maken. Bijvoorbeeld hoe we als collectief woningaanpassingen gefinancierd kunnen krijgen.'

Noodfonds

De andere landelijke ouderenbond, ANBO, reageert op de casus in Alphen aan den Rijn met een noodfonds dat gevuld wordt met donaties. Woordvoerder Frank van der Aa: 'Uit een onderzoek dat we hebben laten uitvoeren blijkt dat bijna de helft van de gemeenten (47 procent) te strenge criteria hanteert om te bepalen of iemand recht heeft op de vergoeding van een woningaanpassing. Daarom hebben we een noodfonds opgericht waar mensen zich op kunnen beroepen als een bezwaarprocedure bij de gemeenten is gestrand.'

Gebrekkige informatie

Leden en stakeholders hebben inmiddels al meer dan 20.000 euro geschonken aan het fonds. 'We verwachten nog meer financiële bijdragen van onze achterban bij de jaarlijkse oproep', zegt Van der Aa. 'Los van het noodfonds dringen we er in de Tweede Kamer op aan dat er betere landelijke kaders moeten komen over wat gemeenten wel en niet mogen vergoeden. Volgens ons ligt het nu veel te ver uit elkaar welke aanpassingen sommige gemeenten wél betalen en andere niet. Tijdens de keukentafelgesprekken wordt hier ook zeer gebrekkig informatie over verstrekt aan senioren.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Gerelateerde tags

Eén reactie

 • wilrianne

  Woning aanpassingen hoeven niet duur te zijn:
  Het kan ook simpel:
  Wanneer traplopen een probleem wordt, heb je traditioneel keuze uit 3 'prijzige en ingrijpende' oplossingen: traplift, verbouwen of verhuizen.
  Nu is er een slimme 4de mogelijkheid bijgekomen: de Easysteppers!

  De Easysteppers bestaan uit stevige tussentreden voor uw eigen trap waardoor u met halve treden de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en hoeft uw (pijnlijke) knieën, enkels en heupen minder te buigen en daardoor worden de gewrichten minder belast.


  Documentaire omroep brabant: www.youtube.com/watch?v=VcA6dRd99yM

  Bekijk deze demonstratiefilm met 5 treffende referenties: https://youtu.be/pqpg1LqNHSo (2 min.)

Of registreer u om te kunnen reageren.