Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisfusies zijn een feit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een nieuw jaar, een nieuw begin voor twee grote ziekenhuizen en een academisch ziekenhuis.
1. handschudden300stockxchng.jpg

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Het Sint Elisabeth Ziekenhuis en het Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg zijn vanaf 1 januari juridisch gefuseerd. De ziekenhuisorganisatie heet nu voor het gemak het  ‘ETZ’.

Volgens bestuursvoorzitter Bart Berden is de fusie geen doel op zich, maar een manier om de zorg voor Tilburg, Waalwijk en wijde omgeving te borgen, zowel medisch als financieel. Zijn twee collega-bestuurders zijn Loeks van der Veen en Anita Wydoodt, die recent overstapte van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort naar het ETZ.

Specialisatie
Op alle locaties in Tilburg, Waalwijk en Oisterwijk blijven poliklinieken gevestigd. Op de ziekenhuislocaties in Tilburg gaan verpleegafdelingen samen. Neurologie, Moeder- en Kindcentrum en vaatchirurgie gaan naar de locatie Elisabeth. Cardiologie, de zorg rondom borstkanker, maag-darm-leverziekten en buikchirurgie naar locatie TweeSteden. Waalwijk wordt een centrum voor hoogvolume, laagcomplexe orthopedie. Hierdoor moet de kwaliteit aantoonbaar verbeteren, zegt bestuurder Berden.

St. Antonius en Zuwe Hofpoort
De juridische fusie tussen het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden is ook rond. De verwachting is dat de ziekenhuizen in de loop van 2017 verder gaan onder één naam. De organisatie wordt opnieuw ingericht. Vanaf 2018 zullen patiënten voor een ziekenhuisopname of operatie naar Utrecht of Nieuwegein moeten gaan. De locatie Woerden wordt een centrum voor dagbehandeling met een ‘brede polikliniek’.

Concentratie
Bestuursvoorzitter Douwe Biesma ziet meer mogelijkheden voor specialisatie en innovatie: ‘Door de fusie kunnen we patiënten een zo compleet mogelijk zorgaanbod dicht bij huis blijven bieden. Daarnaast kunnen we nu onze complexe zorg – met name hart-, vaat-, kanker- en longzorg nog beter afstemmen op de zorgvraag van onze patiënten. Doordat wij als fusieziekenhuis gezamenlijk meer patiënten behandelen dan ieder afzonderlijk kunnen we als organisatie onze patiëntenzorg blijven ontwikkelen en verbeteren.’

VUmc
VU medisch centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn sinds 1 januari gesplitst en ondergebracht in twee aparte stichtingen: de stichting VU en de stichting VUmc. De organisatie spreekt van een ‘ historisch moment in het licht van de jarenlange verbondenheid van VU en VUmc.’

Fusie AMC
De splitsing biedt VU en VUmc naar eigen zeggen meer strategische flexibiliteit, zodat verregaande samenwerkingen met andere partijen eenvoudiger kunnen worden aangegaan. Het toezicht zal ook verbeteren, zo zeggen beide besturen, omdat  VU en VUmc beide een eigen raad van toezicht krijgen. De splitsing was ook een voorwaarde om de fusie met het AMC aan te mogen gaan. De ziekenhuizen hopen nu hun fusie in 2017 af te ronden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.