Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VieCurie bouwt nieuw ziekenhuis in Venray

Venray krijgt een nieuw ziekenhuis, gespecialiseerd in orthopedie en oogheelkunde. Zorgverzekeraar VGZ reageert gereserveerd op de nieuwbouwplannen.
Venray_Wiegerinck architectuur_en_stedenbouw450.jpg
Impressie van de hal van de nieuwbouw in Venray. - Foto: Wiegerinck architectuur en stedenbouw

Weinig ziekenhuizen zijn zo mooi gelegen als de locatie Venray van VieCurie. Mooi in de bossen, even buiten de stad met ruim 30.000 inwoners. Het huidige gebouw uit de jaren zestig verkeert nog in redelijke staat, maar er worden nog nauwelijks patiënten opgenomen. Van de 150 bedden zijn er meestal niet meer dan 30 bezet. Met het verdwijnen van de spoedeisende hulp en de intensive care naar Venlo in de jaren negentig zijn ook de complexe patiënten mee verhuisd. Een groot deel van het gebouw staat dus leeg, maar de exploitatiekosten lopen wel door en de technische apparatuur veroudert. ‘Er moet wat gebeuren in Venray’, zegt Dirk-Jan Verbeek, interim-bestuurder VieCurie in een interview dat 26 augustus verschijnt in de Vastgoed Special in Zorgvisie Magazine.
 

Geen toegang tot Zorgvisie Magazine? Neem een digitaal of professional abonnement >>

Revalideren in ziekenhuis Venray
VieCurie wil een klein ziekenhuis bouwen in Venray, gespecialiseerd in orthopedie en oogheelkunde. Met 8000 vierkante meter zal het meer dan een derde zo klein zijn als het huidige. Het moet een veredelde buitenpoli worden, met faciliteiten voor eenvoudige dagbehandelingen, verblijfmogelijkheden en een ‘SEH-light’ tijdens kantooruren. De rustieke bosrijke omgeving leent zich volgens Verbeek goed voor revalidatie van orthopediepatiënten. Samenwerking met de Revalidatie Adelante en de lokale Zorggroep van verpleeghuizen moet dat mogelijk maken. ‘Op deze manier willen we concurreren met bijvoorbeeld de Maartenskliniek. Patiënten hoeven dan niet meer 40 km naar Nijmegen te reizen.’

VGZ reageert gereserveerd
De kosten voor de nieuwbouwplannen bedragen tussen de 22 en 28 miljoen euro. De Rabobank steunt de plannen, maar zorgverzekeraar VGZ heeft reserves. Volgens Verbeek hebben enkele VGZ-medewerkers in een informeel treffen laten weten dat Venray helemaal geen ziekenhuisfunctie nodig heeft en dat de bewoners maar naar andere ziekenhuizen in de regio moeten reizen. Maar volgens VGZ is dat niet zo. VGZ wil pas een formeel standpunt innemen na kennisneming van de nieuwbouwplannen. Een woordvoerder laat de reserves van VGZ doorschemeren. ‘Je moet wel heel goed nadenken voordat je een nieuw ziekenhuis gaat bouwen, want de landelijke trend is dat het aantal patiënten juist afneemt. We zullen ook kijken of het gezien de ziekenhuiscapaciteit in de regio wel nodig is om in Venray nieuwbouw te plegen.’

 

Vliegtuig met spandoek
Verbeek spreekt in het artikel de hoop uit dat VGZ bijdraait. ‘Als VGZ het meent, krijgen we straks net als bij het Refaja ziekenhuis vliegtuigjes met een spandoek dat burgers oproept om naar een andere verzekeraar te gaan.’ Lees het hele artikel in Zorgvisie Magazine.

 

Op 11 oktober organiseert Zorgvisie het Zorgvastgoedcongres 2016 over 'Financiering en duurzaamheid in de care'. 

 

 

Of registreer u om te kunnen reageren.