Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wanbeleid

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het onduidelijke beleid van het ministerie van VWS leidt tot stagnatie van bouw in de zorg. Op zich is er niets mis met de gedachte achter afschaffing van het oude knellende bouwregime. In ruil voor de vrijheid om te bouwen wat zorginstellingen willen, moeten ze zelf de financiële verantwoordelijkheid dragen. Daardoor houden bestuurders hun bouwplannen nog eens kritisch tegen het licht.
Wanbeleid

Bouw stagneert

Maar de uitvoering verdient op zijn zachtst gezegd geen schoonheidsprijs. Wie verzint het om het oude bouwregime af te schaffen zonder voor de lange termijn duidelijkheid te bieden over de financiering van vastgoed? Ziekenhuizen komen daardoor in grote financiële problemen. Vlietland Ziekenhuis en Orbis dreigen om te vallen, maar dat doet in Den Haag nog steeds geen ‘early warning’ bellen rinkelen. Terwijl het kabinet de mond vol heeft over een impuls voor bouw, valt die in de praktijk bijna stil.

Kapitaallastenbrief Klink

In Amersfoort, Gouda, Heerlen en Den Helder liggen prima plannen klaar en kunnen bouwvakkers morgen aan de slag. Maar omdat minister Klink het oude zeer niet goed regelt, gaan aannemers onnodig failliet. Waar wringt de schoen? Het is al sinds de eerste kapitaallastenbrief van oud-minister Hoogervorst in maart 2005 bekend dat nieuwbouwziekenhuizen en te hoog gewaardeerde bestaande ziekenhuizen in de problemen komen. Vier jaar later gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de omvang van de financiële gevolgen eindelijk in kaart brengen. Het is de vraag of de oplossingsrichting van de NZa soelaas biedt voor alle overgangsproblemen. Onduidelijk blijft bijvoorbeeld of en hoe te duur uitgevallen nieuwbouw (Vlietland en Orbis) wordt gecompenseerd. Gaat Klink volgende week in zijn kapitaallastenbrief de problemen daadkrachtig aanpakken?

Kostenoverschrijdingen VWS

Als hij blijft voortmodderen, werpt dat de verdenking op dat het hem eigenlijk wel goed uitkomt dat ziekenhuizen minder, later en kleiner bouwen. Daardoor houdt hij immers geld over om overschrijdingen elders op de begroting – huisartsen en specialisten – op te vangen. Maar misschien is er wel een nieuwe minister nodig om te erkennen dat het huidige beleid een ramp is. Er is moed voor nodig om het over een andere boeg te gooien. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

Bouwstop komt niet door kredietcrisis

Bouwstop dreigt in care

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.