Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgvastgoedcongres over vreemd vermogen en locaties zonder functie

Wat doen we met verouderd zorgvastgoed? Hoe krijg ik financiering voor nieuwe gebouwen? Hoe ziet de zorgwoning van de toekomst eruit? Op deze en andere strategische vraagstukken kregen zorgbestuurders afgelopen donderdag antwoord tijdens het Zorgvastgoedcongres 2015 van Zorgvisie in De Mariënhof in Amersfoort.
Zorgvastgoedcongres over vreemd vermogen en locaties zonder functie

Marc van Leent trapt de derde editie van het Zorgvastgoedcongres af met zijn visie op het publieke vastgoed van de toekomst. Aan wat voor gebouwen met zorgfunctie is straks behoefte? Volgens van Leent is dat het 'nieuwe gasthuis', waar het warm en gezellig is en van alles te beleven valt. De directeur van de Wijkplaats en auteur van Publiek Vastgoed wil af van de term 'multifunctioneel vastgoed'. 'In van die multifunctionele gebouwen waar iedere afdeling zijn eigen ruimte heeft gekregen voor bijvoorbeeld zorg, wonen en horeca mist toch altijd wat. En dat komt volgens mij doordat als je doet wat je deed, je krijgt wat je kreeg. We moeten juist gaan voor een gebouw als blanco canvas waar we nieuwe dingen gaan doen en combineren. We moeten gebouwen 'ontfunctionaliseren'. Een gebouw zonder specifieke functie maar waar we elkaar graag ontmoeten, niet alleen voor zorg, maar bijvoorbeeld ook voor een kop koffie entheaterbezoek.'

Aad Koster

Op de vraag hoe we de mooie 'nieuwe gasthuizen' van Van Leent moeten financieren, biedt Aad Koster een mogelijkheid. De directeur van brancheorganisatie ActiZ praat over de inzet van zorgobligaties, een project van ActiZ waarbij beleggers en particulieren kunnen investeren in zorgvastgoed via een obligatie. De eerste emissies staan voor eind 2015 of begin 2016 op de rol. Of beleggers en banken willen financieren, heeft zeker ook te maken met de duurzaamheid van een gebouw. Bij nieuwbouw is het betrekkelijk eenvoudig om duurzame elementen te integreren, maar wat kun je als grote zorgorganisatie met een bestaande vastgoedportefeuille aan duurzaamheid doen? Marit Béguin van W/E advisuers en Bernadette van Gigh van de Parnassia Groep hebben hiervoor een handige tool ontwikkeld.

Rendement

Naast duurzaam moeten gebouwen ook toekomstbestendig zijn om investeerders te lokken. Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed geeft de zaal een overzicht van de nationale- en internationale markt voor vastgoedinvesteringen. 'Het is belangrijk voor investeerders dat er ook andere bestemmingen voor het vastgoed gevonden kunnen worden, mocht het onverhoopt met de zorgverlening niet uitkomen. Ze willen instappen als ze weten hoe ze ook uit kunnen stappen.' Volgens Veuger ziet het er positief uit wat betreft investeren in zorgvastgoed. 'Banken zijn wellicht nu huiverig om te investeren, maar het vermogen is er wel degelijk. Vooral internationale partijen willen op langere termijn in veilig Nederlands vastgoed met goede rendementen stappen.'

Snelkookpan

De workshops die volgen op het plenaire deel van het congres gaan in op een breed scala van vragen. De samenwerking tussen verpleeg- en verzorgingshuis en woningbouwcoöperatie wordt breed behandel, met name in het licht van de nieuwe woningwet 2015 en nog veel meer. Of het nu gaat om de 'snelkookpanmethode' van het TweeSteden – St. Elisabeth ziekenhuis of de zelfstandige ouderen die door Zorgbutler bediend worden, iedere bezoeker gaat naar huis met een schat aan informatie en nieuwe contacten en ideeën.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Of registreer u om te kunnen reageren.