Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nieuw revalidatiecentrum Hoogstraat uitvoerig getest

Revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht is de afgelopen maanden van binnen volledig gerenoveerd en heeft ook een nieuwe verdiepeng erbij gekregen. ‘We zijn met elektrische rolstoelen tegen de muren gereden om te testen welke tegels we moesten hebben’, zegt bestuurder Rob Beuse.
Nieuw revalidatiecentrum Hoogstraat uitvoerig getest

De eindgebruikers van het pand, zowel patiënten als medewerkers, zijn optimaal meegenomen in het verbouwproces. Beuse: 'Eerst is de workshop waar we nieuwe protheses bouwen vernieuwd en als tweede was het hoofdgebouw aan de beurt. Over dit hele proces dachten we al zeven jaar na. Het moet natuurlijk gastvrij en klantvriendelijk zijn, maar hoe doe je dat?'

St. Antonius

De oplossing komt als Beuse tijdens zijn zoektocht naar tijdelijke ruimte voor tijdens de verbouwing langs het voormalige pand van het St. Antonius Ziekenhuis in de wijk Overvecht rijdt. 'Ik dacht dat dat wel een prima plek is om tijdelijk in gaan zitten. Dus ik heb projectontwikkelaar Timpaan gebeld en toen is dat geregeld.  Dit bedrijf zit ook vol ideeën over het gebruiksvriendelijk maken van gebouwen en via hen zijn we bij bouwer van J.P. van Eesteren uitgekomen Die is met ons eerst uitgebreid gaan testen.'

Met cliënten en bewoners is in een mock-up opstelling uitgewerkt hoe groot douchecabines moeten zijn en hoeveel ruimte er nodig is om met rolstoelen te rijden. 'Mensen revalideren bij ons van vier weken tot soms wel acht maanden. Het is voor hun een moeilijke tijd in hun leven na een ongeluk of ongeval. We willen dat ze positief terugkijken op hun tijd bij de Hoogstraat. Dat het hun moment is. Daarom hebben we het heel licht en luchtig gehouden. Elke kamer heeft honderd televisiekanalen van Ziggo en er is een spelcomputer. Ver der zijn er veel meer ramen bij voor licht en kleur.'

Installaties

Ondanks een extra verdieping op het dak zijn er niet veel extra bedden. 'Dat komt omdat  we ook gemoderniseerd hebben. De trend is dat steeds meer zware zorg bij ons terecht komt. Dus er moesten meer ziekenhuisinstallaties zoals perslucht en zuurstof uit de vloer komen. Deze installaties hebben we overigens op zo'n manier gecamoufleerd dat mensen niet te veel aan ziekenhuizen gaan denken als ze bij ons verblijven.'

Exploitatie

Momenteel loopt het storm bij Hoogstraat zijn alle plekken bezet. 'Dat moet ook wel want de financiering in de revalidatiezorg is er een stuk ingewikkelder geworden. We moeten extra ondernemen en ons best doen om de lange termijn exploitatie van dit gebouw rond te krijgen. Dat is ondernemen.'

Of registreer u om te kunnen reageren.

Zorgvisie is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden