Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorginstellingen besteden 1,7 miljard euro aan ict

Zorginstellingen besteden gemiddeld 3,2 procent van hun omzet aan ict. Dat is in totaal 1,7 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek naar ict-kosten dat M&I Partners heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Het rapport is toegevoegd aan de EPD-tussenrapportage die Klink deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Klink schrijft in de begeleidende brief dat de cijfers in het rapport geen exact beeld geven van de ict-kosten in de zorg. In de meeste deelsectoren binnen de zorg is namelijk niet of nauwelijks onderzoek gedaan naar ict-kosten.

Diagnostische centra geven het meest uit

Van de verschillende deelsectoren geven de diagnostische centra het meest uit aan ict: 7 procent van hun omzet gaat naar ict. De academische ziekenhuizen zijn met 6,8 procent een goede tweede. De algemene ziekenhuizen komen uit op 4.2 procent. De apotheken geven het minst uit aan ict: 1,4 procent van hun omzet, de verpleeg- en verzorgingshuizen komen niet verder dan 2,2 procent en de verstandelijk gehandicaptenzorg komen uit op 2,4 procent. De ggz en de huisartsen vormen daarmee de middenmoot met respectievelijk 3,3 en 3,6 procent. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Mario Gibbels

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.