Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland: “Hoe zit het met methadonbehandeling en het EPD?”

Mario Gibbels
GGZ Nederland ziet de inmiddels vertrouwde voordelen en nadelen aan het EPD, maar komt daarnaast met een aantal specifieke vragen. Hoe zit het namelijk met methadonbehandelingen en wilsonbekwame patiënten als het EPD wordt ingevoerd.

‘EPD kan bijdrage leveren’

“Het is evident dat het landelijk EPD een bijdrage kan leveren aan kwalitatief goede en veilige zorg, doordat alle relevante informatie over een patiënt op één plek voor een hulpverlener opvraagbaar is”, stelt GGZ Nederland in haar position paper.

Zoals de meeste deelnemers aan de expertmeeting met de Tweede Kamer heeft ook GGZ Nederland grote zorgen over de privacy. “In het voorliggende wetsvoorstel de is

privacy van de burger cq. patiënt niet voldoende gewaarborgd is.” Daarnaast leven er bij ggz-instellingen ook andere vragen over het wetsvoorstel. “Er is nog onvoldoende inzicht op de volgende terreinen: kinder- en jeugdpsychiatrie, verslavingszorg (methadonbehandeling), forensische zorg en wilsonbekwame patiënten.”

Voordelen

“Het EPD kan een einde maken aan de wildgroei aan systemen voor de uitwisseling van patiëntgegevens en kan de ggz-instellingen daardoor op termijn ook efficiencywinst opleveren. Het EPD biedt een standaard voor de uitwisseling van patiëntgegevens. Momenteel bestaan er op dit terrein veel verschillende, vooral regionale initiatieven. Dat is lastig voor ggz-instellingen omdat zij doorgaans een bovenregionaal werkgebied hebben.”

Methadonbehandeling

Sommige ggz-patiënten die naast hun stoornis ook verslaafd zijn, krijgen een methadonbehandeling. De uitgifte en medische consumptie van opiumwetmiddelen worden geregistreerd in de landelijke centrale middelen registratie LCMR. “Dit ketenzorginformatiesysteem heeft als doel om veilige en verantwoorde verslavingszorg te waarborgen. Het wetsvoorstel EPD maakt niet duidelijk hoe de relatie wordt tussen de informatie in het LCMR en het EPD.”

Wilsonbekwaam

De situatie is denkbaar dat een wilsonbekwame patiënt bezwaar maakt tegen het EPD of geen toestemming geeft voor uitwisseling/inzage. De positie van de wilsonbekwame patiënt en de rol van de wettelijke vertegenwoordiger zijn in het wetsvoorstel niet geregeld.

‘Expliciete toestemming’

GGZ Nederland bepleit ‘expliciete toestemming’ in plaats van ‘geen bezwaar’, als het gaat om deelname aan het EPD. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.