Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Advies: ‘EKD is duur, werkt niet goed en leidt tot discussies’

In een advies aan minister Rouvoet stellen twee Raden dat de overheid zich niet nog meer moet bemoeien met wat er zich achter de voordeur afspeelt. Het elektronisch kinddossier (EKD) komt expliciet voorbij.

De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) hebben hun advies Investeren rondom kinderen overhandigd aan minister Rouvoet. Ze stellen daarin dat de overheid aan de grens is gekomen van de betreding van de privésfeer. “Het is erg duur, het werkt niet steeds even goed en het leidt tot allerlei discussie zoals bijvoorbeeld rond de invoering van het EKD en de Verwijsindex Risicojongeren.”

Hier doet zich volgens de Raden een beleidsdilemma voor “tussen de oproep vanuit de samenleving aan de overheid om in te grijpen en op te treden (tegen kindermishandeling, hangjongeren of asociale gezinnen) en een overheid die de privacy en autonomie van gezinnen wil respecteren.”

Het gehele advies is hier te downloaden. (ICTzorg)

Mario Gibbels

Of registreer u om te kunnen reageren.