Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

McKesson over het rapport van Gartner: ‘We zijn als beste koop uit de bus gekomen’

Mario Gibbels
Commercieel directeur Marc Sterenberg is blij met de uitkomst van de EPD-pakketvergelijking die Gartner heeft uitgevoerd in opdracht van GGZ Nederland. “We zijn als ‘beste koop’ uit de bus gekomen.” Al plaatst hij nog wel wat kanttekeningen.

“Er valt natuurlijk het nodige af te dingen op het rapport van Gartner. Ze beginnen niet voor niets met een disclaimer waarin gewezen wordt op “meningen of stellingnames”. Op zich is de gehanteerde methode gedegen. Bij de uitvoering kunnen echter bij sommige punten wel vraagtekens worden gezet. Zo hebben vriend en vijand zich erover verbaasd dat Soarian van Siemens is meegenomen in de vergelijking omdat dit geen ggz-pakket is. Er is nog geen enkele ggz-instelling die ermee werkt, het pakket bevat geen onderdeel voor de ggz-financiering en de vragenlijsten voor dit pakket zijn ingevuld door een Duits en Nederlands ziekenhuis.

Toch zijn we blij met de uitkomst van het rapport omdat wij als beste koop uit de bus komen: we zitten functioneel in de top drie waarbinnen geen significante score verschillen zijn en leveren bovendien de beste prijs/prestatie verhouding. Ik ben het op basis van de gepresenteerde cijfers dan ook niet eens met de formulering van Gartner dat andere pakketten op functionaliteit ‘op afstand’ beter zouden scoren.

De beoordeling van de functionaliteit van de pakketten is ook relatief omdat het is gebaseerd op wat instellingen gebruiken. Een pakket biedt vaak veel meer functionaliteit, die niet altijd volledig door de instelling wordt gebruikt. Maar goed, instellingen kunnen zelf hun afweging maken met behulp van het door Gartner bijgeleverde spreadsheet.

Op basis van de door Gartner opgestelde typologieën is in de markt een hype ontstaan rond vierde en zelfs vijfde generatie EPD’s. In de praktijk blijken ggz-instellingen, maar ook ziekenhuizen, daar vaak nog lang niet aan toe te zijn. Het vraagt bovendien nogal wat van een organisatie als je bijvoorbeeld geprotocolleerd werken of beslissingsondersteuning wilt invoeren.

McKesson is bezig met de nieuwste versie van zijn ggz-oplossing onder de interne projectnaam H3. Bij deze ontwikkeling dient het EPD-referentiekader (REPD) van GGZ Nederland als referentiekader. De eerste functionaliteiten worden volgend jaar vrijgegeven en we verwachten nog voor 2013 volledig over te zijn op H3.

In die zin vinden wij het REPD van GGZ Nederland een goede ontwikkeling omdat het duidelijke en breed gedragen toetsingscriteria geeft over hoe door ggz-instellingen tegen het EPD wordt aangekeken. Ik vind echter zo’n gezamenlijke aanbesteding wel ver gaan. Op basis van het rapport verwacht ik dat er twee of drie pakketten over zullen blijven bij de aanbesteding waaronder die van McKesson.

Ik denk overigens dat een veel objectiever maatstaf voor de kwaliteit van een pakket het succes daarvan op de ggz-markt is. McKesson heeft de afgelopen jaren verscheidene nieuwe ggz-instellingen als klant erbij gekregen. De laatste was GGZ West-Friesland die eerder dit jaar live is gegaan. Vaak zijn onze klanten grote geïntegreerde instellingen zoals de Gelderse Roos, GGZ Drenthe en GGZ Noord-Holland Noord. In totaal hebben we twaalf grote en acht kleinere ggz-instellingen als klant.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.