Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport: ‘Patiënt moet gecoacht worden bij gebruik telezorg’

Mario Gibbels
“De patiënt die telezorg gebruikt moet niet de vrijheid die hij daarmee wint, verspelen door onkunde”. Een coach kan uitkomst bieden. Dat staat te lezen in het rapport ‘Medische technologie: ook geschikt voor thuisgebruik’.

Over hoe de kansen die bij personalisering van de zorgtechnologie (onder andere telezorg) komen kijken te benutten, doen de schrijvers van het rapport enkele aanbevelingen. De patiënt moet zich als gezegd laten coachen, zodat deze op een goede manier kan omgaan met medische apparatuur. Patiëntenorganisaties en ouderenbonden moeten een cruciale rol gaan vervullen in die coaching.

Subsidie niet altijd goed

Ook andere spelers in het zorgveld kregen aanbevelingen in het rapport. De overheid dient bestaande sturingsmechanismen anders inzetten. Er kan gestuurd worden door bepaalde technologieën te ondersteunen zodat deze zich kunnen bewijzen en doorontwikkelen. Soms is innovatiegeld nodig om medische technologieën te ondersteunen, terwijl zulke subsidies soms ook funest kunnen zijn voor de markten die aan het ontstaan zijn en waar óneerlijke concurrentie’ niet gewenst is.

Allianties

Zorgverzekeraars dienen bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe zorgtechnologie en de kwaliteit van deze technologie te bewaken. Professionele zorgverleners moeten investeren in kennis over nieuwe zorgtechnologie, zodat ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Producenten van zorgtechnologie dienen allianties te sluiten met patiëntenorganisaties, verzekeraars en andere producenten. Zo kunnen zij een niche creëren waarbinnen ze zich kunnen bewijzen.

Model leidt niet tot ‘passend bewijs’

Als laatste moeten onderzoekers benaderingen ontwikkelen om de dynamiek van techniekontwikkeling goed te conceptualiseren. Veel van het onderzoek komt voort uit het health technology assessment model. Dat is echter ontwikkeld om de kosteneffectiviteit van geneesmiddelen vast te stellen. Dit model leidt niet tot ‘passend bewijs’ voor de zorgict. Daarom zijn er andere onderzoeksbenaderingen nodig. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.