Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorginstellingen voelen zich afhankelijk van ict-leveranciers

Zorginstellingen voelen zich sterk afhankelijk van hun ict-leveranciers. Dat blijkt uit een enquête die ICTzorg samen met stichting Myosotis heeft gehouden onder medewerkers van zorginstellingen.
Zorginstellingen voelen zich afhankelijk van ict-leveranciers

Zo’n 85 procent van de medewerkers van zorginstellingen die de enquête heeft ingevuld, vindt dat de leverancier zowel het eindproduct als de prijs hiervan bepaalt.

Breken

Ook zien zorginstellingen weinig mogelijkheden om hun afhankelijke positie van de ict-leverancier te verbeteren. Zo’n 65 procent zegt wel te willen breken met de leverancier, maar ziet op tegen de overstapkosten. Bijna 100 procent van de zorginstellingen zou dan ook graag zien dat er meer aandacht komt voor open source software en open standaarden.

Uitloop

Ict-projecten in de zorg blijken, aldus de respondenten, niet altijd even succesvol te verlopen. Volgens circa 80 procent van de respondenten lopen ict-projecten uit zonder dat ze daar invloed op hebben. De respondenten steken overigens wel de hand in eigen boezem: circa 80 procent geeft toe dat de uitloop van ict-projecten zowel de schuld van de leveranciers als van de zorginstellingen zelf is.

Afspraken

Dat ict-projecten in de zorg uitlopen zou wel eens kunnen komen doordat afspraken over prestaties niet goed worden vastgelegd. Slechts 45 procent van de respondenten zegt dat afspraken die gedurende het ict-project worden gemaakt, worden vastgelegd.

Respondenten

In totaal hebben 130 mensen de enquête ingevuld, waarvan 75 it’ers die werkzaam zijn in een zorginstelling, 16 zorgprofessionals en 9 zorgmanagers. (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

ICTzorg houdt enquête over ict-projecten in zorg

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Mario Gibbels

5 reacties

 • no-profile-image

  Wouter

  Ik herken het probleem. Eén van de weinige dingen die je hier als instelling tegen kunt doen is het oprichten van een landelijk platform dat namens instellingen praat met de leverancier. Dan kun je mooie doen. Kijk naar VNSG (SAP) die hebben in het verleden op die manier mooie dingen gedaan!

 • no-profile-image

  GLA

  vrees dat "meer aandacht voor open source en open standaarden" hier het probleem niet gaat oplossen. Goede project voorbereiding en project management (aan twee kanten, leverancier en klant) zal volgens mij meer zoden aan de dijk zetten

 • no-profile-image

  RB

  Waar het mijn inziens ook aan schort in veel zorginstellingen is dat men nog niet helemaal weet hoe je ICT projecten uitvoert.
  Managers van zorginstellingen zouden beter op de hoogte hiervan moeten zijn zodat ze zelf meer grip hebben op de uren en facturen van ICT leveranciers.

 • no-profile-image

  SnjS

  Zitten we "thuis" ook vast aan Microsoft,windows en MAC?
  Of ontwerpen we zelf een besturingssysteem op een zondag middag? Zitten we ook vast aan de leverancier van een medisch apparaat? Of timmeren we er zelf een in elkaar op zondag op de zolder? Buiten onze kaders denken!

 • no-profile-image

  MG

  En neem dan bijvoorbeeld Unit4Agresso... Als je daar eenmaal aan vast zit, dan heb je hoe langer hoe meer ellende in huis. Deels natuurlijk eigen schuld door er mee in zee te gaan en een lang lopend contract met ze af te sluiten.

Of registreer u om te kunnen reageren.