Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Domotica nog geen alternatief voor fixatie verpleeghuisbewoners

Annelies Vermeulen
Domotica is nog geen alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen zoals onrustbanden of bedhekken in verpleeghuizen. Dat blijkt uit onderzoek van EMGO+ en het NIVEL.
Domotica nog geen alternatief voor fixatie verpleeghuisbewoners

“Domotica lijkt eerder een welkome aanvulling om onveilige situaties te signaleren dan een werkelijk alternatief voor fixatie”, zegt projectleider Cees Hertogh van EMGO+. “Het is wel zo dat in verpleeghuizen met veel domotica minder fixatie wordt toegepast. Maar het kan zijn dat deze verpleeg- en verzorgingshuizen voorop lopen in zowel het terugdringen van fixaties als met de introductie van domotica.”

Familie

Domotica heeft deels een andere functie dan andere vrijheidsbeperkende maatregelen. Het signaleert mogelijk gevaarlijke situaties, zo blijkt uit het onderzoek van Nivel. Domotica wordt bij een veel grotere groep bewoners toegepast en vaak bij bewoners met minder ernstige problemen. Het wordt dus ook ingezet in situaties waarin geen sprake is van direct gevaar. Uit het onderzoek blijkt verder dat verzorgenden en familieleden niet onder alle omstandigheden moeite hebben met vrijheidsbeperkende maatregelen. Ze geven aan dat bewoners het vaak nauwelijks merken, het niet vervelend lijken te vinden en soms zelfs prettig. Ze keuren vrijheidsbeperkende maatregelen wél af als een bewoner er last van heeft en de maatregel niet in het belang van de bewoner wordt ingezet, maar louter om diens vrijheid te beperken. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Niko en Van Dorp gaan samenwerken in domotica

Universiteit Twente en Bruggerbosch doen domoticaonderzoek

Zes nieuwe deelnemers project kleinschalig wonen met domotica van VWS

5 REACTIES

  1. Ook een gesloten afdeling met de deur op slot en iemand anders die moet openen is controle en beperking van bewegingsvrijheid in algemene zin maar biedt wel tot grenzen vrijheid van zelf bewegen – uiteindelijk slaan meestal de deuren niet automatisch voor je neus dicht als je een bepaalde ruimte uit wilt. Alles wat meer ruimte van bewegen geeft dan band of blad is zeer wenselijk en moet goed afgewogen maar past in begrip goed hulpverlenerschap en bij ‘gewoon’ opnemen in zorgplan.
    Het veld moet wel eens ophouden om in dit soort afgesproken en geaccepteerde situaties(bij alleen signalerende domotica) te blijven praten over een M&M want dat is inmiddels al lang bij deze maatregelen die met afspraak,toestemming en goed gedocumenteerd zijn genomen – geen echt passende term meer.

  2. Lees alle reacties
  3. De kop “Domotica nog geen alternatief voor fixatie verpleeghuisbewoners” heb ik gisteren en vandaag herhaaldelijk langs zien komen in de diverse mailings en sociale netwerken. Dat zet een toon en dat is jammer. De werkelijkheid ligt namelijk veel genuanceerder. Een juiste toepassing van goede domotica dringt namelijk wel degelijk het gebruik van de oude fixatiemethoden terug. Dit werd ook bevestigd door de onderzoekers van EMGO+ en het NIVEL tijdens het op 14 december gehouden symposium over het onderwerp en onderzoek.
    Wel is het zo dat het gebruik van die domotica NIET gezien moet worden als iets wat in de plaats komt van vrijheidsbeperkende maatregelen. Het geeft meer vrijheid maar het blijft toezicht en controle en dus een aantasting van die vrijheid. Zorgvuldige besluitvorming, een goede risicoanalyse EN registratie blijven dus noodzakelijk. Ik vond het frappant dat sommige deelnemers van het symposium zich daar niet van bewust waren (en dus het gebruik van domorica niet registreerden).

  4. Geen alternatief voor de strikt “noodzakelijke” fixatie. Domotica kan wel een goed hulpmiddel zijn om fixatie te voorkomen bij mensen met b.v. een verhoogd valrisico.
    Maar domatica zal fixatie “nooit” volledig kunnen vervangen maar wel een bijdrage leveren aan het oneigenlijk inzetten van vrijheidsbeprekende maatregelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.