Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

GroenLinks stelt minister Schippers vragen over beveiliging EPD

GroenLinks maakt zich zorgen over de beveiliging van het landelijke EPD naar aanleiding van een menselijke fout waardoor medische gegevens van een speler van de voetbalclub AZ in handen zijn gekomen van een journalist die zich voordeed als fysiotherapeut. Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft hierover vragen gesteld aan minister Schippers.
GroenLinks stelt minister Schippers vragen over beveiliging EPD

Linda Voortman van GroenLinks: “Het EPD is een waardevolle dienst voor de patiënten, maar komt wel met veel risico’s. Het systeem is al eens gehackt en nu weer omzeilt door misbruik te maken van de goede wil van een ziekenhuismedewerker. Ik maak me zorgen dat de minister te lichtzinnig denkt over de risico’s die het EPD met zich meebrengt. Het systeem moet echt waterdicht zijn, want ik voel er niets voor dat straks de media, laat staan mijn verzekeraar, uit mijn medisch dossier kunnen citeren. Dat gaat niemand iets aan. Ik hoop en denk dat de minister daar precies zo over denkt.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

VWS komt met stappenplan invoering EPD
Nut en noodzaak van het EPD
Klink bericht Tweede Kamer over voortgang EPD

Annelies Vermeulen

3 reacties

 • no-profile-image

  Henk

  En zo is het EPD een containerbegrip geworden voor alles wat te maken heeft met de boze buitenwereld. Wake up, this is the 21-th century.
  Overigens: de verzekeraars krijgen al zo lang ik mij kan herinneren alle declaraties van de apothekers voor hun neus. Daar staat precies in wat je als medicatie voorgeschreven hebt gekregen.
  Ik ben bang dat d'r niks anders op zit dan je er niet meer druk over maken.

 • no-profile-image

  Karl

  Bob heeft helemaal gelijk. Daarbij maakt mvr Voortman ook nog de fout het lokale EPD van het ziekenhuis gelijk te trekken met het landelijke EPD (dat naar mijn weten niet gehackt is).

 • no-profile-image

  Bob Lefevere

  Volgens mij heeft de actie van een enkele sufferd die zonder te controleren gegevens verstrekt meer met 'Social Engineering' te maken dan met de beveiliging van het EPD. De vergelijking die mevr. Voortman maakt tussen hacken en omzeilen is volledig mis.

Of registreer u om te kunnen reageren.