Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

KNMG: Wetsvoorstel tegen misbruik EPD moet concreter

Het wetsvoorstel tegen misbruik van het EPD stelt de strafrechter in staat om artsen uit hun beroep te zetten bij misbruik van het EPD. De wetgever moet concretiseren wanneer sprake is van misbruik. Anders bestaat het risico dat zorgverleners het EPD zeer terughoudend zullen raadplegen. Dat schrijft de KNMG aan de Vaste Kamercommissie voor VWS.
KNMG: Wetsvoorstel tegen misbruik EPD moet concreter

De KNMG reageert hiermee op een nieuw wetsvoorstel dat sancties bij misbruik van patiëntgegevens uitbreidt.

Elektronische dossiers

Het wetsvoorstel geeft de strafrechter de mogelijkheid om artsen en andere beroepsbeoefenaren uit hun beroep te zetten als zij elektronische of papieren dossiers oneigenlijk gebruiken. In de reactie vraagt de KNMG om verduidelijking van de term 'oneigenlijk gebruik'. Voorkomen moet worden dat door onduidelijkheid over de reikwijdte van het begrip ‘misbruik’ artsen uit angst voor een zware sanctie terughoudend worden met het raadplegen van gegevens in een EPD. Dan werkt het wetsvoorstel contraproductief, zo schrijft de KNMG. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

KNMG vraagt leden om input nieuwe richtlijn online hulpverlening
KNMG geeft tips en adviezen regionale EPD’s
KNMG: ‘Kabinet, investeer in eHealth’

Annelies Vermeulen

Eén reactie

  • no-profile-image

    wetje

    wanneer er maar niet weer een heleboel regeltjes bijkomen die gecontroleerd moeten worden.

Of registreer u om te kunnen reageren.