Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

MCA onderzoekt onterechte verstrekking patiëntgegevens

Mark van Dorresteijn
Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is een diepgaand onderzoek begonnen naar het naleven van de protocollen rond het verstrekken van medische patiëntgegevens. Dit heeft een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag gezegd nadat een onderzoeksjournalist op eenvoudige wijze aan foto’s van de MRI-scan van AZ-doelman Joey Didulica kon komen.
MCA onderzoekt onterechte verstrekking patiëntgegevens

De journalist belde naar het MCA, zei dat hij de fysiotherapeut van Didulica was en de foto’s nodig had voor zijn behandeling, meldde De Telegraaf. Zonder verdere navraag werden de foto’s op een cd via de post toegestuurd. Voor het verstrekken van deze gegevens gelden echter zeer strenge regels, waarbij onder anderen de behandelend arts en de patiënt zelf toestemming moeten verlenen.

Protocollen

“Dit zou onmogelijk moeten zijn”, zegt woordvoerder Tom van Haren van het MCA. Het ziekenhuis hanteert volgens hem strikte protocollen voor de bescherming van patiëntgegevens. “Ergens zijn die niet goed nageleefd. We onderzoeken nu tot op de bodem waar dit is misgegaan.” Volgens hem kunnen foto’s op maximaal drie locaties binnen het MCA worden opgevraagd: de afdeling radiologie, het centraal medisch archief en eventueel de EHBO.

Fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten in Alkmaar en omgeving hebben wisselende ervaringen bij het opvragen van foto’s via het MCA. Marijke van Dijk van Fysiotherapie Oudorp ervaart dat het erg lastig is om foto’s op te vragen via de afdeling radiologie. “De patiënt moest hierbij echt toestemming verlenen voordat de foto werd meegegeven. Dit kost nog best wat tijd. De privacy lijkt bijna té goed beschermd.” Thijs Zaadnoordijk in Langedijk heeft een andere ervaring en zegt dat hij tot enkele jaren geleden bij het opvragen van een foto een fax moest sturen met zijn handtekening en die van de patiënt. “Vervolgens werden de foto’s naar hetzelfde faxapparaat teruggezonden. Sinds enkele jaren gaat dit niet meer via de fax en als ik tegenwoordig bel wordt eigenlijk nooit meer om handtekeningen gevraagd.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Medische gegevens miljoenen Amerikanen op straat

Ziekenhuizen niet verplicht tot leveren adresgegevens

Verzekeraar lekt patiëntgegevens 1,2 miljoen klanten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Niet over de pseudo aanvrager heen kijken. Deze man of vrouw heeft zichzelf een BIG geregistreerd beroep aangemeten. Dat is gewoon een delict waarop het OM dient te handelen. Geen enkel systeem is waterdicht te maken. Iedereen klaagt terecht of niet over de uitpuilende bureaucratie om er vervolgens misbruik van te maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.