Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trage invoering EPD: nog geen tien procent zorgaanbieders aangesloten

Mario Gibbels
De invoering van het EPD liep al jaren vertragingen op, en nu zorgaanbieders zich eindelijk kunnen aansluiten, verloopt ook dat erg traag. Die conclusie kan getrokken worden na analyse van de voortgangsrapportage die minister Klink (VWS) naar de Kamer heeft gestuurd.

In de voortgangsrapportage staat het getal 574 dikgedrukt. Het gaat hier om het aantal aanbieders dat is aangesloten op het landelijk EPD. Dit moeten er uiteindelijk echter bijna 6.500 worden. Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is. Opgesplitst komt het er op neer dat eind januari 2010 de volgende cijfers door het ministerie konden worden overlegd. Aantal aangesloten ziekenhuizen: 10, waar het er 95 zijn. 14 huisartsendienstenstructuren, van de 52. 153 huisartspraktijken, van de 4.321. 397 apotheken, van de 1.948.

UZI-passen

Om na aansluiting toegang te krijgen tot het EPD is een UZI-pas nodig. Vorig jaar waren er grote achterstanden bij de uitgifte van deze passen. Die zijn nu goeddeels ingelopen. Alle ziekenhuizen zijn UZI-abonnee. Van de huisartspraktijken is 53 dat procent, van de apotheken 84 procent en van de huisartsendienstenstructuren is 62 procent. Ook hier moet nog een inhaalslag gepleegd worden. Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat de uitgifte van de assen op dit moment volgens de norm verloopt.

Bezwaar

In de tussentijd hebben al zo’n 465.000 mensen bezwaar gemaakt tegen opname van hun gegevens in het landelijk EPD. Terwijl VWS er in het prilste begin van uitging dat dit aantal rond de 150.000 zou komen te liggen. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.