Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink: ‘Regionale EPD’s zijn eng en slecht beveiligd’

Mario Gibbels
Demissionair minister Klink van VWS vindt regionale EPD’s maar enge dingen. Daarom heeft hij zelf ook geen bezwaar gemaakt tegen het delen van zijn eigen medisch dossier in het landelijk EPD.

In Medisch Contact evalueert Klink zijn periode als minister van VWS. Uiteraard komt ook de invoering van het landelijk EPD aan de orde. Hij maakte zelf, in tegenstelling tot veel artsen, geen bezwaar. “Integendeel. Ik ben ervan geschrokken dat derden inzage geven in de regionale dossiers die er nu al zijn omdat ze niet goed beveiligd waren. Ik ken daar meerdere voorbeelden van.”

‘Klopt niks van’

Dat Klink het niet zo op heeft met regionale EPD’s was al langer duidelijk, vooral vanwege de volgens hem gebrekkige beveiliging. “Ik vind de regionale dossiers veel enger dan het landelijke, dat veel beter beveiligd is. Artsen van de regionale netwerken zeggen dat het veiliger is, omdat er alleen regionaal in kan worden gekeken. Ik denk dat daar niks van klopt.” Daarnaast is er voor Klink nog een andere reden waarom het landelijke EPD er komen moet. “Mensen worden steeds mobieler, dus landelijke toegang is nodig.” (ICTzorg – Hein Bosman)

1 REACTIE

  1. Het EPD van GGZ Friesland is ingevoerd zonder clienten hierover te informeren.
    Wij zijn een aantal clienten die veel klachten hier over hebben. Informatie is uitgewisseld buiten het gesloten EPD GGZ Friesland.
    Dit mag niet, clienten horen bij dit soort gevallen geinformeerd te worden en te tekenen met uitdrukkelijke toestemming mag de GGZ Friesland pas info versturen.
    Ik heb hier bewijzen van. Ik ben bij toeval te weten gekomen van het bestaan van een EPD. De plichten die hierbij horen worden niet nageleefd. niemand kan/wil je te woord staan. Telefoongesprekken worden beeindigd en op meel wordt veelal niet gereageerd, tenzij je door bepaalde personen in te schakelen, plotseling alles kan. Dinsdag 15 maart wordt dit besproken in de tweede kamer. Wat mist is een meldpunt van regionale epd.
    Niemand weet hier wat over, zelfs het landelijke epd niet.
    wij hebben heel wat afgebeld. Hulpverleners weten zelf vaak niet wat het epd inhoud, laat staan dat ze er mee kunnen werken. Privacy wordt geschend en clienten krijgen niet wat ze wel horen te krijgen. brieven worden uitgewisseld binnen GGZ maar ook extern.
    Dinsdag 15 maart 2011 praat de tweede kamer hierover. Tijd om aan de bel te trekken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.