Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antonius Ziekenhuis meldt zich aan voor Spider Award

Annelies Vermeulen
De ziekenhuisapotheek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek heeft het project ‘Het voorkomen van maagschade met behulp van beslissingsondersteunende software’ voorgedragen voor de Spider Award. Ziekenhuisapotheker en initiator van het project Michiel Duyvendak licht het project toe.
Antonius Ziekenhuis meldt zich aan voor Spider Award

Vanwaar dit project?

“Aanleiding is het in 2008 verschenen conceptrapport van het ministerie van VWS. Het ging daarbij om een aanbeveling naar aanleiding van een onderzoek bij de spoedeisende hulp in 23 verschillende ziekenhuizen naar vermijdbare fouten bij medicijngebruik, het zogeheten HARM-onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat jaarlijks zo’n 19.000 vermijdbare ziekenhuisopnames door medicijnfouten plaatsvinden. Uit eerder onderzoek wisten we al dat door fouten in het ziekenhuis jaarlijks circa 1200 mensen overlijden. Dat is meer dan de circa 800 mensen die jaarlijks in het verkeer omkomen.”

En waarom dan specifiek het voorkomen van maagschade?

“Bovenaan de lijst van vermijdbare medicijnfouten staan bloedingen door bloedverdunners. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot maagbloedingen. Het is bekend welke mensen het meeste risico hierop lopen: ouderen, mensen met diabetes en mensen met slechte aderen. Door deze mensen een extra pil te geven, kun je de kans op een maagbloeding aanzienlijk verkleinen.”

Hoe helpt de beslissingsondersteunende software hierbij?

“Op basis van de in het HARM-wrestlingrapport genoemde aanbevelingen waarin naast het geneesmiddelgebruik negen aanvullende risicofactoren zijn opgenomen, hebben we een algortime gemaakt dat door iSOFT is omgezet in software. Dat maakt het mogelijk om met de gegevens uit het digitaal dossier de mensen eruit te filteren die een extra risico op een maagbloeding lopen.”

En wat zijn de resultaten?

“We hebben er nu een jaar mee gewerkt en ook onderzocht wat de resultaten zijn. Het blijkt dat met de klassieke methode van medicatiebewaking, met tabellen waarin staat welke medicijnen niet samen gebruikt mogen worden, zo’n 36 procent van de patiënten met een extra risico eruit gefilterd worden. En daarbij blijkt van alle signalen ook nog eens 79 procent loos alarm. Met de beslissingsondersteunende software is dat maar 3 procent en vind je 81 procent van de risicopatiënten. En het kan bijna 100 procent zijn als de software gebruikt wordt door de arts op het moment dat hij de medicijnen voorschrijft.”

Wat betekent dat voor het aantal opnames?

“Alleen voor ons ziekenhuis scheelt dat per jaar zo’n 28 opnames. Nu is dat op een totaal van circa 12.000 opnames per jaar misschien niet zoveel maar elke opname voor een maagbloeding kost gemiddeld 4.600 euro terwijl de extra medicijnen maar een paar tientjes per patiënt per jaar kosten.”

Hoe gaat het nu verder?

“We zijn samen met de beroepsvereniging aan het kijken hoe we de software geschikt kunnen maken voor gebruik in heel Nederland en we onderzoeken ook hoe de software geschikt gemaakt kan worden voor andere ziektebeelden.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Kankercentra melden zich als eerste voor Spider Award

Inschrijving Spider Award geopend

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.