Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kno-artsen werken nog niet graag met Snomed

Annelies Vermeulen
Kno-artsen zijn de eersten die met Snomed werken, maar door gebrekkige koppelingen in het ziekenhuis kunnen zij nog niet veel met de Snomed-vertaling. Dat schrijft Medisch Contact.
Kno-artsen werken nog niet graag met Snomed

Een arts kan met Snomed een groot deel van zijn bevindingen in een EPD in codes beschrijven. Maar vertalen naar Snomed is een klus. Eerst worden de bestaande verrichtingen in diagnosebehandelcombinaties (DBC’s) en ICD10 vertaald naar Snomed-codes, daarna de andere termen die de beroepsgroep gebruikt. Vervolgens is de consensus van de beroepsgroep nodig voor de juiste vertaling van de synoniemen of voor duiding van begrippen als ‘ernstig’.

Kno-artsen

Het heeft een paar jaar gekost, maar de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied heeft als eerste beroepsvereniging van medisch specialisten deze consensus bereikt. De slechte koppeling van systemen lijkt breed invoeren van Snomed voorlopig in de weg te staan en de kno-artsen hebben weinig profijt van Snomed bij het uitwisselen van medische informatie. Ze voeren liever vrije tekst in, dan codes in het EPD. In de toekomst kan deze vrije tekst mogelijk automatisch worden omgezet in Snomed. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

‘CCD en SNOMED zijn hard op weg landelijke standaard te worden’

Furore start SNOMED CT workshops in 2010

1 REACTIE

  1. Wat ik mis in het artikel zijn twee aspecten die niet benoemd worden.
    Het eerste aspect is dat er nog een andere groep in het ziekenhuis is, die profijt kan hebben van uitwisseling (en opslag) van gegevens met hulp van SNOMED CT. Dit zijn de bestuurders van de zorginstelling. Statistiek ten behoeve van zorgkwaliteit en een efficiënte bedrijfsvoering is eenvoudiger wanneer medische (proces)gegevens op een eenduidige, voor geautomatiseerde systemen interpreteerbare, manier zijn vastgelegd.
    Het tweede aspect is dat de specialisten op de lange termijn zelf wel degelijk ook voordeel zullen hebben bij gestructureerde vastlegging. Het bedrijven van ‘business intelligence’ op het medisch dossier (kortweg EPD BI) zal in de nabije toekomst sterk in opkomst raken. Het herkennen van trends en het kunnen verbinden van feitelijke gebeurtenissen aan dimensies zoals leeftijd, geslacht, demografie, erfelijke factoren en zelfs DNA biedt ruimschoots mogelijkheden om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de service aan de patiënt te verhogen. Om niet te spreken van de ongekende mogelijkheden op onderzoeksgebied, waarbij de specialisten in staat worden gesteld nieuwe verbanden te leggen en inzicht te verkrijgen.
    Het is begrijpelijk dat specialisten liever vrije tekst invoeren dan codes, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Automatische interpretatie van vrije tekst behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Daarvoor is overigens wel een Nederlandse vertaling nodig van SNOMED CT.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.