Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kamer: patiënt moet bij gegevens EPD kunnen

De Tweede Kamer wil precies weten hoe patiënten de regie krijgen over hun medische gegevens in het EPD.
Kamer: patiënt moet bij gegevens EPD kunnen

CDA'er Pieter Omtzigt benadrukte in de Tweede Kamer dat patiënten ook echt vanaf de eerste dag dat het EPD in werking treedt, inzage moeten hebben in hun eigen gegevens. Als alleen artsen en apothekers erin kunnen, moet je het geen patiëntendossier noemen, aldus Omtzigt. "De patiënt is eigenaar van de gegevens en moet daar altijd bij kunnen.'' Net als de meeste partijen in de Kamer vindt hij dat de gegevens via een landelijk punt beschikbaar moeten komen en niet via een internetpagina van de zorgverlener, zoals minister Schippers van VWS wil. Schippers zegde toe dat ze op korte termijn laat weten hoe zij de rol van de patiënt ziet. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

KNMG: EPD-voorstellen Schippers roepen vragen op
NPCF bekritiseert nieuwe EPD-aanpassingen van Schippers
Patiënt bepaalt wie landelijk EPD inziet

Annelies Vermeulen

7 reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Zo te zien is het niet verstandig om iemand met affiniteit met de patiëntenzorghet laatste oordeel te laten geven...

 • no-profile-image

  catharina

  Als ik zo'n paternalitische ingestelde huisarts had als huisarts Oei, zocht ik onmidellijk een ander. Patient bepaalt en de arts adviseert en niet andersom

 • no-profile-image

  Pieter Lukken

  Grappig dat in de reacties nooit de erkenning blijkt voor het primaire probleem: we leven in 2011 en we hebben geen eenduidig ePATIENTdossier. Ga gerust door met kibbelen...

 • no-profile-image

  Huisarts Oei

  De wens dat mensen zelf het beheer gaan voeren over hun medische gegevens maakt het bijhouden van een medisch dossier onwerkbaar. De gedachte dat de beoordeling van een medicus wordt herzien door de betrokkene zelf lijkt heel mooi, maar is in den beginne verkeerd. In het medisch dossier moet ruimte zijn voor een differentiaal diagnose, overwegingen omtrent oorzaken die lang niet altijd op dat moment met de patiënt moeten worden besproken, of aan de patiënt moeten worden meegedeeld. Niet om de arts te beschermen, maar juist omdat iemand die zich in een kwetsbare positie bevindt, niet moet worden lastig gevallen met alle informatie en vooral non-informatie die niet op waarde geschat kan worden. Het medisch dossier zou ook alleen onder begeleiding van een deskundige door de patiënt gelezen moeten worden, zodat allerlei zaken direct in perspectief kunnen worden geplaatst.
  Dus... helemaal geen actuele inzage in je eigen dossier, maar wel het recht om dit te allen tijde samen met bijvoorbeeld je huisarts door te nemen. Uiteraard wel de mogelijkheid om de toegang van zorgverleners tot het eigen dossier te beheren. Mijn opvattingen komen niet voort uit de angst dat mensen mijn aantekeningen beoordelen, maar wel uit de wetenschap dat mensen niet in staat zijn om hun medische gegevens rationeel te beoordelen en op waarde te schatten. Wie iets anders beweert heeft geen affiniteit met de patiëntenzorg.

 • no-profile-image

  M. Kwaadsteniet

  Helder koppelt onvergelijkheden, onbegrijpelijk en Verschoor kwaakt na. Leuk voor de lezer maar geen waardevolle bijdrage aan de discussie. Nog meer sjoemelen met de belastingen zeker? In de WGBO is het recht op inzage, correctie en vernietiging om maar eens wat te noemen al lang wettelijk geregeld. Dat moet technisch vertaald worden naar het EPD met daarnaast veiligheidswaarborgen en checks voor de patient zelf op onjuist gebruik van het EPD voor andere doeleinden bijvoorbeeld gegevens doorsluizen naar verzekeringsmaatchappijen. Vrees - van nabij meegemaakt -dat van meet af de technische opzet van dit EPD hieraan voorbij is gegaan en tja..repareren is dan moeilijk zoniet onmogelijk en de verantwoordelijke ambtenaren (jobhoppers) zijn allang niet meer aanspreekbaar hierop. Laat de heer Omzigt zich liever kwaad maken over al het geld van de burger dat al verkwist en ene halt toe roepen aan de heilloze weg van dit EPD.

 • no-profile-image

  Frans Verschoor

  je hebt gelijk. in feite moet elke Medelander zijn of haar eigen dossier kunnen inzien. en natuurlijk moet er nog zoiets als correchtierecht worden toegevogd

 • no-profile-image

  J.Helder

  de eis om gegevens over jezelf in een database in te mogen kijken en te redigeren roept de vraag op waarom dit wel bij medische dossiervorming en niet bij bijvoorbeeld belastingdienst en verkeerspolitie van toepassing zou moeten zijn.

Of registreer u om te kunnen reageren.