Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NPCF bekritiseert nieuwe EPD-aanpassingen van Schippers

Minister Schippers van VWS maakte vorige week bekend de patiënt meer regie te willen geven over het landelijk EPD. De NPCF vindt deze plannen onvoldoende om te kunnen spreken van meer regie voor de patiënt.
NPCF bekritiseert nieuwe EPD-aanpassingen van Schippers

"De patiënt kan in de plannen van Schippers wel bepalen welke zorgverlener wel en welke geen toegang krijgt tot de gegevens, maar daarmee krijgt de patiënt zelf nog geen toegang en dus geen regie", zegt Wilna Wind, directeur van de NPCF.

Medische gegevens

Vanaf het tweede kwartaal van 2011 kunnen patiënten zelf bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot een deel van de medische gegevens. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is daar blij mee. De NPCF is echter minder blij met het feit dat het de zorgverlener is die bepaalt of de patiënt zelf ook toegang krijgt tot de medische gegevens. De minister lijkt de regie daarmee bij de zorgverleners neer te leggen. De NPCF vindt dat de patiënt dat zelf moet kunnen bepalen.

Onafhankelijk

Om van werkelijke regie door de patiënt te kunnen spreken, moet de patiënt volgens de NPCF niet afhankelijk zijn van de zorgverlener. Concreet betekent dit dat de gegevens ook gebruikt moeten kunnen worden in andere patiëntenportalen. Een voorbeeld hiervan is Mijndiabetes.nl, een portaal van Diabetesvereniging Nederland, waar patiënten zelf hun ziekte kunnen volgen en invloed hebben op de behandeling.

Tweede Kamer

Op 20 januari overlegt de Tweede Kamer over het EPD. De NPCF vraagt de Kamerleden in een brief om de minister uit te dagen de patiënten veel meer mogelijkheden te geven om zelf de regie te laten voeren. De minister moet bij zorgverleners afdwingen dat zij toegang geven tot het hele medische dossier, via welk zorgportaal dan ook. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Patiënt bepaalt wie landelijk EPD inziet
Privacy in gevaar door gebruik EPD door patiënten
Kroes: Bestrijding cybercrime randvoorwaarde voor EPD

Annelies Vermeulen

Eén reactie

  • no-profile-image

    catharina

    Volledig eens met NPCF. Toegang tot het hele medische dossier.
    Geef patient USB-stick,die hij zij iedere keer meeneemt naar de zorgverlener en na het bezoek gelijk terugkrijgt. NU moet je ook of BSN of ponskaartje bij je hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.