Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuis krijgt patiëntgegevens al voor aankomst ambulance

Ambulancemedewerkers van Connexxion Ambulancezorg van de spoedeisende hulp ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk kunnen al tijdens de rit naar het ziekenhuis digitaal gegevens van de patiënt naar het ziekenhuis sturen.

De gegevens worden direct op een privacy beveiligd scherm zichtbaar bij de spoedeisende hulp. Het komende jaar testen het ziekenhuis St Jansdal en Connexxion Ambulancezorg deze zogenoemde digitale vooraankondiging.

Kwaliteit van zorg

Ambulanceverpleegkundigen registreren tijdens de rit altijd de medische situatie van de patiënt. Bijvoorbeeld welke klachten, fracturen of symptomen de patiënt heeft en welke handelingen de ambulanceverpleegkundige heeft uitgevoerd. Deze gegevens werden tot dusver bij aankomst op de spoedeisende hulp altijd mondeling en op papier doorgegeven. Met de invoering van de digitale vooraankondiging behoort dit grotendeels tot het verleden en kan hulpverlening aan de patiënt eenduidig en direct door het personeel van de spoedeisende hulp worden overgenomen. Bij acute situaties blijft het daarnaast mogelijk om, indien nodig, rechtstreeks telefonisch contact met de spoedeisende hulp te hebben. Door de inzet van dit systeem wordt belangrijke tijdwinst geboekt en zal de kwaliteit van zorg verder verbeteren. Nog voordat de patiënt arriveert, kan het ziekenhuis namelijk al de juiste voorbereidingen treffen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

E-learning samenwerking in ambulancezorg
St Jansdal verlengt contract iSOFT
iSOFT’s EPD Lorenzo live bij chirurgen St Jansdal

Annelies Vermeulen

6 reacties

 • no-profile-image

  criet

  Tegenwoordig is er de techniek al als de auto al crasht,dan wordt de ambulance al geactiveerd

 • no-profile-image

  Norbert Otten | RAV Zuid Limburg

  @ Martin: Wrist band met RFID is m.i. een betere optie. Barcode is statisch, RFID dynamisch. Hiermee kun je tijdens een rit gegevens aanvullen.
  Overigens werkt de RAV inmiddels ook met een pre-hospitale aankondiging!

 • no-profile-image

  Martin Karssen, Zebra Technologies

  Dit kan op diverse manier. Eenvoudigste manier is de HC100 aansluiten, en een koppeling realiseren met de backoffice. Printen mbv mobiele printer is ook mogelijk.

 • no-profile-image

  Renzo Lunenberg | Swiss Knife

  Gaat dit met een mobiele computer? Wanneer je dit echt eenvoudig wilt implementeren kan het ook met de digitale pen. Werkwijze bijna onaangepast ten opzichte nu, resultaat hetzelfde als boven beschreven. Implementatie in enkele dagen.

 • no-profile-image

  Martin Karssen, Zebra Technologies

  Dat is een goede zaak, het enige wat nu nog moet plaatsvinden is de patient indentificeren middels een wristband. Dan kunnen er in ieder geval geen fouten worden gemaakt. Men ziet wie er binnen wordt gebracht, en kan de patient vanaf dat moment scannen. Idee?

 • no-profile-image

  Marcel

  Dit wordt bij de dienst in Utrecht al gedaan. Dus zo nieuw is dit niet.

Of registreer u om te kunnen reageren.