Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Jeroen Bosch beëindigt samenwerking met Alert

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) gaat niet verder met het elektronische patiëntendossier (epd) en het zorglogistieke systeem van het Portugese softwarebedrijf Alert. Vertraging en meningsverschillen over aanpak en implementatie zijn de oorzaak van de samenwerkingsstop.
Jeroen Bosch beëindigt samenwerking met Alert

Het ziekenhuis koos in 2008 voor het epd van Alert vanwege de ambitie om papiervrij te werken. De afgelopen jaren werd besteed aan het uitbreiden en aanpassen van het systeem zodat het zou voldoen aan de werkwijze binnen de Nederlandse ziekenhuizen en aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Een groot deel zou klaar moeten zijn voordat het JBZ zou verhuizen naar het nieuwe pand. Dit bleek niet haalbaar. Het product bleek nog niet voldoende geschikt voor implementatie. Pogingen om het project vlot te trekken bleven zonder resultaat. Het vertrouwen was volgens het ziekenhuis zodanig geschonden dat zij besloten om niet langer samen te werken met Alert.

Papiervrij systeem

Het concept van het nieuwe ziekenhuis, dat rond april/mei 2011 werd opgeleverd, is gebaseerd op een papiervrij systeem. Het meest urgente knelpunt is volgens een woordvoerder het werken met papieren patiëntendossiers op de poliklinieken. “Het was de bedoeling om bij het betrekken van de nieuwbouw gedigitaliseerd te zijn. We zijn nu aan het bekijken hoe we dit zo snel mogelijk kunnen oplossen. Het gebouw is namelijk op zo min mogelijk papier ontworpen, zo zijn er geen archiefruimtes meer. De dossiers zijn nu voor een deel elders ondergebracht. We streven er naar dit knelpunt in de loop van 2012 opgelost te hebben. Overigens werken vier specialismen al wel met een digitaal poliklinische dossier.”

Financieel

Wat de financiële gevolgen zijn voor het ziekenhuis, kan een woordvoerder niet zeggen. "Het Jeroen Bosch Ziekenhuis doet geen mededelingen over financiële afspraken met derden. Het mag duidelijk zijn dat er in de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd. Wat concreet de consequenties zijn, moet nog worden beoordeeld. Momenteel doen we daar onderzoek naar. Verder doen we hier geen uitspraken over.”

Toekomst

Voorlopig blijft het JBZ werken met de bestaande informatiesystemen. Voor de knelpunten worden noodoplossingen bedacht, dit speelt met name bij de poliklinische processen. Het stoppen met Alert heeft geen invloed op de huidige systemen waar huisartsen gebruik van maken. Het ziekenhuis beraadt zich nog hoe het in de toekomst door moet gaan met de verdere ontwikkeling van het epd en een zorglogistiek systeem. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Invoering EPD Alert in Jeroen Bosch Ziekenhuis uitgesteld
Nieuwe bezuinigingen Jeroen Bosch Ziekenhuis
Jeroen Bosch Ziekenhuis kampt met kinderziektes
Jeroen Bosch heeft nieuwe bestuurder

14 reacties

 • no-profile-image

  criet

  vraag me af wie dat nou moet bijleggen,de komende bezoekers???
  Van burgers belasting?

 • no-profile-image

  Maatwerk

  Dus het is maatwerk (logisch, gezien de eisen die ziekenhuizen stellen) maar ze zijn inflexibel?

 • no-profile-image

  Houthakker

  Niet huilen, het ZIS omruilen!

 • no-profile-image

  Willem Jan

  Niet huilen...

 • no-profile-image

  jan willem

  Laten we hopen dat dit echec met Alert niet leidt tot meer keuzen voor Chipsoft. Algemeen beoordeeld als star, inflexibel en zeer gebruikersonvriendelijk.
  Veel ziekenhuizen denken nog altijd dat ze hetzelfde systeem hebben als de buurman.
  Helaas altijd maatwerk dat niet met andere systemen kan communiceren.

 • no-profile-image

  Liesje

  Keestoch echt het verkeerde ziekenhuis als voorbeeld.
  Frans Epic goed, heeft geen factureringsmodule
  Chipsoft toch het beste

 • no-profile-image

  kees

  Ik begrijp echt de Nederlandse ziekenhuizen niet. Bewezen systemen zijn aanwezig, papierloos werken en processen klaar in b.v. Orbis. Maar nee miljoenen verbranden en eigenwijs opnieuw beginnen! Bestuurlijke dwalingen. Jammer gemiste kansen

 • no-profile-image

  Frans

  Goedkoop is duurkoop. Waar Alert als het goedkope pakket gezien werd en de ziekenhuizen verteert zijn in Portugal, blijkt de praktijk toch weer grimmiger. Epic heeft zijn zaken in Nederland veel beter op orde. Het SLAZ werkt al geruime tijd naar volle tevredenheid met Epic. Duur? het werkt !

 • no-profile-image

  Te verwachten....

  Een ezel stoot zich ..... Of toch? Wat een geldvernietiging waar de zorg toch al een tekort heeft. Goed dat men niet aan blijft modderen maar kies nu eens voor een bewezen en toekomstvast systeem.

 • no-profile-image

  Toch niet alert

  Het is jammer dat er landelijk geen sturing wordt gegeven aan ziekenhuizen die een keuze moeten/willen maken voor een nieuw ZIS.

  Een keuzelijst met systemen die zich reeds bewezen hebben en een financiele regeling vanuit de overheid zou misschien bijdragen aan een efficientere aanpak en daarmee een goedkopere implementatie.
  De overheid stelt zelf eisen aan registratie zoals mbt de veiligheidseisen. De overheid zou ook meer moeten faciliteren bij de inrichting/ontwikkeling van een ZIS. Zo uniek is ieder ziekenhuis nou ook weer niet dat er geen uniforme oplossingen kunnen worden gerealiseerd op het gebied van zorglogistiek en EPD.

 • no-profile-image

  Echt niet

  Open source? Alles is mogelijk en te maken, maar ondersteuning is er niet.TCO is misschien wel lager, maar zonder een flinke SLA wordt je snel in de steek gelaten.

 • no-profile-image

  Gerard Verheij

  Advies na deze treurige stap: Kies voor een open source EPD. Meer functionaliteit voor een lagere TCO... En wel geschikt voor Nederland.

 • no-profile-image

  €€€€

  Desinvestering in euro's?

 • no-profile-image

  alert

  bye bye alert...

Of registreer u om te kunnen reageren.