Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Koepels geschokt door einde landelijk epd

Teleurstelling alom, na het bericht dat er definitief een eind is gekomen aan het landelijk epd.
Koepels geschokt door einde landelijk epd

Dinsdag bracht Nictiz dit nieuws naar buiten en gaf als reden dat er onvoldoende geld beschikbaar is gesteld door de koepels van apothekers, huisartsenposten en huisartsen.

Huisartsen: verrast

De Landelijke Huisartsen Vereniging zegt te zijn verrast door dit besluit van Nictiz en betreurt dit ook. Ruim 70 procent van de reeds op het Landelijk Schakel Punt aangesloten huisartsen heeft het LHV-advies opgevolgd om de aansluitovereenkomst te verlengen. De LHV beraadt zich samen met de koepels van de apothekers en huisartsenposten en het NHG over de gevolgen.

NPCF: onacceptabel

De Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie is verontwaardigd omdat de patiënt met lege handen staat. Directeur Wilna Wind: “Keer op keer wordt aangetoond dat slechte of falende informatievoorziening in de zorg schadelijk is voor patiënten. Dit kan gewoon niet”. De NPCF vreest dat het ontwikkelen van elektronische uitwisseling weer van voren af aan moet worden opgebouwd en vindt dat onacceptabel. Wind roept de politiek en zorgverzekeraars op om druk te zetten: “Het zorgveld krijgt het blijkbaar niet zelf voor elkaar.”

NVZ: bezorgd

NVZ-directeur Margot van der Starre maakt zich ernstig zorgen. “Er is nu geen enkele manier meer om voor een betrouwbare, veilige en gestandaardiseerde manier landelijk informatie over patiënten uit te wisselen.” Van der Starre zegt verbaasd te zijn over dit besluit en wijst op het onlangs uitgebrachte inspectierapport dat juist aandringt op een veilige manier van gegevensuitwisseling. “Dat wordt nu houtje-touwtje.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Doorstart landelijk epd mislukt wegens geldgebrek

Inspectie wil normen voor ict-gebruik

Richtlijn voor betere communicatie huisarts en tweedelijns-ggz

11 REACTIES

  1. Vanuit de praktijk ken ik de worstfabriek van procedures en processen om zaken goed te regelen. Naar mijn idee is er echt geen man overboord nu het LSP stopt. Iedereen heeft een bsn en verzekering, praten met familie geeft extra informatie over de patient en bijna elk ziekenhuis heeft een EPD. Over enkele jaren is dat 100% zo. Dan een telefoontje en e-mail naar het ziekenhuis of zbc waar iemand bekend is ( 1 persoon die daarvoor ook zo nodig verantwoordelijk voor is misschien wel een tijdelijke inlog op een deel van het EPD, dan is er up to date informatie als het epd is bijgewerkt. Tja, wat dat betreft, kijk de medische literatuur er maar eens op na, hoe matig dat is. het gejammer over kapitaalvernieting en spijt is m.i. niet meer en minder dan laten zien dat de heren&dames terecht hun dure geld hebben verdiend en willen blijven verdienen.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe kan mevrouw van der Starre van de NVZ nu verbaasd zijn? Slechts 9% van haar eigen achterban, de ziekenhuizen, heeft ingestemt met een doorstart van het LSP! Als er bij de ziekenhuizen meer commitment was, was er wellicht geen gat van 1,6 miljoen euro om verder te gaan.

  4. 10 jaar overleg met koepels over het EPD, wat waren dat Poolse landdagen. Iedere keer als het “verplichtende karakter” op tafel kwam, toch echt nodig als je iets als een landelijke infrastructuur snel realiseren wilt, flipten partijen volledig. Want oioioioi de eigen autonomie hè! Als gesproken werd over ontwikkelkapitaal en iets als een tariefstructuur, dan was iedereen armlastig. Toen kwam Nictiz met de strategie van de wortel en de stok, het verlei(ij)den van partijen om deel te nemen stond daarbij centraal. Langzaam, zeer traag werd vooruitgang geboekt. Het prachtige LSP zag het levenslicht. Dan had je gedacht nu is er momentum voor versnelling, nu haken partijen snel aan, nu toont men definitief aan dat het met de privacy wel goed zit. Niet dus. Inmiddels had de burger vooruitlopend op wetgeving een brief ontvangen met een lachende dame op de voorkant. U kon feestelijk toestemming geven om deel te nemen. Beetje procesvoering voor de beurt van de strategen, maar toch. Het zei iets over het vertrouwen bij het kleine groepje ingewijden. En daar zit em juist de kneep van het falen. Iedereen staat nu op z’n achterste benen. Maar waar was iedereen op de momenten dat er versnelling mogelijk was? Dat het wellicht verstandig was geweest om eens kritisch te kijken naar de besturing, management en communicatie van het project? Een ontwikkelcyclus van 10 jaar is simpelweg te lang. Dat gezegd, de technologie van de landelijke infrastructuur bij het oud vuil zetten is een absurde kapitaalsvernietiging. En het proces heeft eenheid van taal cq standaarden opgeleverd. Ook over de juridische positie van burgers is veel helder geworden. Het is dus niet allemaal kommer en kwel. Dan wat nu? Het wachten is op het bericht dat er toch geld is gevonden en een doorstart mogelijk is. Of een private partij die de failliete inboedel van de plank overneemt. En onder een andere noemer opschaalt. We spreken elkaar later…

  5. Het is wel logisch ook dat een EPD niet doorgaat als je ziet welke extreme bedragen er worden ‘gevraagd’ door de ontwikkelaren. Niet alleen de opstartkosten zijn buitensporig hoor, ook de onderhoudskosten zijn behoorlijk fors.
    Terwijl er wel degelijk partijen zijn die beheerste kosten doorrekenen en zorgen voor een goed functionerend systeem met beperkte maandelijkse kosten. Dat kost wel een flink zoekwerk om achter die juweeltjes te komen.

  6. Het is de besluiteloosheid die maakt dat de patient met ‘lege handen staat’! Landelijk of regionaal is niet de crux. Als je het regionaal organiseert dan zullen de regio’s op de regio grenzen toch ook iets moeten organiseren. Misschien wel via een PGD? Betrekken we de patient er ook bij… Deze welles niets discussie is vele malen schadelijker dan de (non discussie) over landelijk of regionaal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.