Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CVZ: 'eHealth variant van verzekerde zorg'

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) beschouwt eHealth als verzekerde zorg als al bestaande, verzekerde zorg in een eHealthvorm wordt aangeboden en de effectiviteit en samenstelling niet wezenlijk anders is ten opzichte van de oorspronkelijke zorg. Dat is te lezen in de vorige week verschenen notitie 'Wanneer is E-Health verzekerde zorg?'
CVZ: 'eHealth variant van verzekerde zorg'

Het is volgens het CVZ aan de zorgverzekeraar om te beoordelen of een e-Healthtoepassing een andere vorm is waarop al bestaande, verzekerde zorg wordt aangeboden.

Financiering

Er zijn verschillende vormen hoe de eHealthtoepassing, als nieuwe vorm van verzekerde zorg, gefinancierd kan worden. Binnen de eerstelijnszorg zijn al aparte tarieven voor e-mailconsulten en per 1 januari 2012 gaat de NZa 'vrije prestaties' invoeren voor de eerstelijnszorg waarvoor vrije tarieven gelden.

Dbc-systematiek

In de tweede lijn is er al ruimte om binnen de dbc-systematiek afspraken te maken over eHealth en binnen de extramurale AWBZ kan vanaf 1 januari 2012 zorg op afstand structureel gefinancierd worden.

Stappen

Begin 2012 gaat het CVZ op www.zorgvoorinnoveren.nl in kaart brengen welke stappen gezet moeten worden om ervoor te zorgen dat eHealthtoepassingen die in het verzekerde pakket thuishoren ook daadwerkelijk als verzekerde zorg kunnen worden geleverd en vergoed.

Integraal onderdeel

De NVEH is blij met de visie van het CVZ en ziet het als een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat eHealth integraal onderdeel van de gezondheidszorg gaat worden. (Zorgvisie/ict)

Lees ook:

'E-health verovert zorgwereld'
E-health groeit explosief
De tien voordelen van e-heath

Mario Gibbels

Of registreer u om te kunnen reageren.