Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorgsector moet veiligheid technologie na 2012 zelf regelen’

Mark van Dorresteijn
Na 2012 zullen directe interventies door VWS worden afgebouwd. De zorgsector zal vanaf dan zelf verantwoordelijk zijn voor de toepassing van medische technologie. Dat laat minister Schippers weten in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Zorgsector moet veiligheid technologie na 2012 zelf regelen’

Het is volgens de minister de bedoeling dat deze partijen er alles aan doen om de veilige toepassing van medische technologie daadwerkelijk te verbeteren.

Risicoanalyse

Om de risico’s terug te dringen, is het volgens de minister belangrijk dat raden van bestuur risicoanalyses laten uitvoeren wanneer zij medische technologie aanschaffen. Volgens de Kwaliteitswet zorginstellingen zijn raden van bestuur daar ook verantwoordelijk voor. Prospectieve risicoanalyses dienen daarom onderdeel uit te maken van het complete veiligheidsmanagementsysteem (vms) waarover alle ziekenhuizen eind 2012 moeten beschikken. De minister wil in 2012 de uitwisseling van ervaringen en goede voorbeelden stimuleren.

Convenant

In het wetsvoorstel Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) wordt expliciet aandacht besteed aan de veiligheid van medische technologie. In het voorstel staat dat de technologie veilig en kwalitatief in orde moet zijn. Inmiddels hebben de NVZ vereniging van ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitaire ziekenhuizen (NFU) en Revalidatie Nederland een convenant opgesteld voor de veilige toepassing van medische technologie. Schippers merkt op dat de veiligheid in de langdurige zorg hiermee nog niet afdoende geregeld is. Zij gaat in 2012 bekijken of zij eenzelfde convenant kan realiseren voor deze sector.

Opleidingen

Tot slot schort het nog aan de opleidingen. De minister merkt op dat de aandacht voor patiëntveiligheid toeneemt binnen de professionele wereld, “maar dit blijkt nog niet voldoende verankerd in de opleidingen.” Inmiddels onderzoekt de NFU hoe patiëntveiligheid beter geborgd kan worden binnen medische opleidingen. Daarnaast onderzoekt de RIVM de vaardigheidseisen met betrekking tot de toepassing van risicovolle medische hulpmiddelen. De minister verwacht hier in 2012 meer over te kunnen vertellen. Verder bekommert zij zich om de vaardigheden van zorgverleners in de langdurige zorg en zal ze bekijken hoe hun vaardigheden vergroot kunnen worden.

Europese wetgeving

Om de veiligheid verder te vergroten, dient de Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen te worden aangepast. Groot punt van aandacht is standaardisatie. Ontwikkelaars van apparatuur dienen soortgelijke lijnen, aansluitingen en koppelingen te maken zodat verwisseling kan worden voorkomen. Dit vergt aanscherping en concretisering van de normen. Schippers heeft dit inmiddels aangekaart in de discussie over de regelgeving. Zij stelt daarbij dat fabrikanten onderling moeten overleggen over een standaard aangezien zij opereren op een wereldmarkt.

Daarnaast zal de Europese richtlijn in-vitro diagnostica aangescherpt worden, zodat de risicoclassificatie in een toekomstbestendig systeem terechtkomt.

In 2012 zal voor deze twee richtlijnen een formeel voorstel tot wijziging worden aangeboden aan de Europese Raad.

Toezicht

Schippers laat tot slot weten dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) toezicht zal houden. De IGZ ontwikkelt momenteel een indicator ten behoeve van het toezicht op het beheer van medische technologie. Deze indicator moet in 2013 operationeel zijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapport – Medische Technologie at risk?

Staat van de Gezondheidszorg 2008: ‘Risico’s van medische technologie onderschat’

Lees ook:

Menselijke fouten grootste risico bij technologie

‘Geef zorgtechnologie betekenis’

‘Zet meer in op zorgtechnologie’

Technologie eHealth vaak te ingewikkeld

2 REACTIES

  1. Wat ik me afvraag is waarom ieder ziekenhuis eigen protocollen opstelt voor correctief en proactief onderhoud voor apparatuur die in meedere ziekenhuizen wordt gebruikt. Ook hier geldt voor dat er kostbare tijd (en dus geld) verspilt wordt. Als er voor iedere apparaat een protocol wordt opgesteld wat geleverd wordt bij aanschaf is er én controle dat de juiste werkzaamheden worden verricht én hoeft er maar een keer tijd in een protocol te worden gestoken.

  2. Lees alle reacties
  3. De ziekenhuizen (in het bijzonder de medisch technische afdelingen) zijn zich bewust van de risico’s die medische apparatuur met zich mee brengen. Er zijn ook opleidingen (MBO en HBO) die zich speciaal op deze apparatuur richten!
    Op dit moment hebben de ziekenhuizen te weinig financiële middelen ter beschikking om de afgestudeerde mensen aan te nemen. Met deze nieuwe beslissing wordt de stapel werk voor de huidige werknemers alleen maar groter. De veiligheid kan in mijn ogen alleen gewaarborgd worden als er voldoende mensen aanwezig zijn om de werkzaamheden met alle aandacht te verrichten!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.