Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

Annelies Vermeulen
De Eerste Kamer koerst af op een afwijzing van het landelijk EPD. Dat schrijft NRC Handelsblad. VVD, PvdA en SP – samen 39 van de 75 zetels – hebben ernstige bezwaren tegen deze grootschalige uitwisseling van medische gegevens.
EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

De fracties willen over een week in het slotdebat openstaan voor nieuwe argumenten, maar verwachten dat minister Schippers van VWS hen niet op andere gedachten brengt. In 2009 stemde de Tweede Kamer in met het voorstel.

Fundamentele bezwaren

VVD-senator Dupuis zegt in NRC Handelsblad dat haar fractie “fundamentele bezwaren’’ tegen het EPD heeft, omdat “helemaal niet helder is waar het wetsvoorstel toe dient’’. De VVD gelooft niet dat medische fouten afnemen en de zorgverlening verbetert. Dupuis’ bezwaren namen de afgelopen maanden toe. Ook de PvdA en de SP verwachten het plan te verwerpen. Senator Ing You Tan (PvdA) vreest dat de investering van enkele honderden miljoenen “voor een aanzienlijk deel vergeefs is geweest”. D66 en GroenLinks twijfelen nog. De ChristenUnie/SGP heeft “fundamentele bezwaren”. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Eerste Kamer behandelt landelijk EPD 15 maart

Schippers: Zorgaanbieder verantwoordelijk voor zorg bij faillissement EPD-leverancier

PVV stelt Kamervragen over EPD

4 REACTIES

  1. Hoe moeilijk is het om na elk bezoek van de patient deze een uitdraai mee te geven van zijn dossier en dus de patient zelf de verantwoordelijkheid voor zijn dossier en wie dit kan inzien ,te geven ?? Dan kan de patient zelf ook aantonen als er achteraf wijzigingen zijn aangebracht in zijn dossier. Als deze dit niet wil of kan ,dan kan een EPD of liever ECD nuttig zijn na toestemming van de patient,client of diens of dier vertegenwoordiger. De patient of client bepaalt en niet de eerste of tweede kamer.

  2. Lees alle reacties
  3. Op dit moment wordt er tussen zorgverleners gecommuniceerd via systemen die slecht zijn voor privacy en beveiliging. De IGZ eist dat er gecommuniceerd wordt volgens systemen die veilig zijn en rekening houden met privacy, zoals het EPD. Op dit moment worden die oude systemen afgebouwd en wordt het EPD ingevoerd. Als de 1ste kamer tegenstemt, dan is het enige verschil de wettelijke basis. Het resultaat blijft hetzelfde.

  4. een epd zorgt ervoor dat er minder overdrachtsfouten zijn tussen zorgverleners en dit is hard nodig. Het zorgt er ook voor dat de patient meer en meer regie krijgt. Dus in godsnaam luister naar de mensen in het werkveld (dus juist naar de verpleging/verzorging) want die weten maar al te goed wat er mis gaat zowel op verpleegkundig maar ook op medisch niveau

  5. Hebben de 1e Kamerleden nog wel in de gaten waarover zij stemmen? Het wetsvoorstel zelf is een degelijke stap vooruit op de weg naar veilige communicatie van informatie in de zorg. Wie kan daar nu op tegen zijn in de 1e Kamer? Dat er meer en andere zaken geregeld moeten worden is een maatschappelijke ontwikkeling waar met name de 2e Kamer voor staat. Dus dames en heren senatoren: “Doe je werk goed en laat je niet afleiden.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.