Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kroes waarschuwt voor gevolgen afwijzen EPD

Annelies Vermeulen
Nederland raakt zijn vooruitstrevende positie op het gebied van elektronische gezondheidszorg kwijt als de Eerste Kamer het EPD torpedeert. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes, zo schrijft de Volkskrant.
Kroes waarschuwt voor gevolgen afwijzen EPD

Minister Schippers van Volksgezondheid doet naar verwachting vandaag consessies in de Eerste Kamer, waar veel weerstand is tegen landelijke uitwisseling van patiëntgegevens. Afwijzing door de Eerste Kamer ‘zou een tegenslag zijn voor de innovatie in de Nederlandse gezondheidszorg’, zo liet eurocommissaris Kroes gisteren via haar woordvoerder weten.

Europa

Ze waarschuwde ook voor negatieve effecten op Europees niveau. EU-burgers hebben het recht om niet-spoedeisende zorg te ondergaan in EU-lidstaten. Verzekeraars moeten dit vergoeden. Om EU-burgers op dit gebied mobiel te maken, loopt een EU-project om ook tussen lidstaten onderling gegevens uit te wisselen. Daarvoor is een landelijk systeem binnen lidstaten nodig. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Schippers past EPD aan voor Eerste Kamer

Helft zorgaanbieders doet mee aan landelijk EPD

Senaat zeer kritisch over landelijk EPD

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De afwijzing van het EPD voorstel door de Eerste Kamer betekent zeker niet het einde van de (inter)regionale uitwisseling van patiënt gegevens. Veeleer betekent het wel een herijking van een ICT concept dat hinkt op inmiddels achterhaalde gedachten. Op internet hebben we inmiddels de opkomst gezien van peer-to-peer technologie met een nadrukkelijk decentraal karakter. Het gaat misschien wat te ver om de uitwisseling van patiënt gegevens uitsluitend te onderleggen met een dergelijke architectuur (er dienen immers wel waarborgen te zijn voor authenticiteit en privacy) maar elementen hiervan moeten zeker terugkeren in een gemoderniseerde aanpak. Het mooie ervan is, dat regionale initiatieven hierin prima een plek kunnen hebben. De overheid zou dan de bestaande initiatieven in de markt bevorderen en tot wasdom laten komen, in plaats van een tegenbeweging maken met een volledig gecentraliseerde aanpak.

  3. Mw Kroes plaats het EPD op een te groot voetstuk.Een afwijzing van de huidige opzet door de Eerste Kamer betekent gewoon een ander ontwikkelingsscenario. Het huidige EPD concept faciliteert de uitwisseling van informatie op een grote schaal maar is zeker geen Heilige Graal. De regionale EPD’s kunnen zich nu ontwikkelen tot bruikbare experimenten waaruit standaarden en normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de (informatie) uitwisseling ontstaan die ook in de toekomst kunnen voldoen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.