Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kroes waarschuwt voor gevolgen afwijzen EPD

Nederland raakt zijn vooruitstrevende positie op het gebied van elektronische gezondheidszorg kwijt als de Eerste Kamer het EPD torpedeert. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes, zo schrijft de Volkskrant.
Kroes waarschuwt voor gevolgen afwijzen EPD

Minister Schippers van Volksgezondheid doet naar verwachting vandaag consessies in de Eerste Kamer, waar veel weerstand is tegen landelijke uitwisseling van patiëntgegevens. Afwijzing door de Eerste Kamer 'zou een tegenslag zijn voor de innovatie in de Nederlandse gezondheidszorg', zo liet eurocommissaris Kroes gisteren via haar woordvoerder weten.

Europa

Ze waarschuwde ook voor negatieve effecten op Europees niveau. EU-burgers hebben het recht om niet-spoedeisende zorg te ondergaan in EU-lidstaten. Verzekeraars moeten dit vergoeden. Om EU-burgers op dit gebied mobiel te maken, loopt een EU-project om ook tussen lidstaten onderling gegevens uit te wisselen. Daarvoor is een landelijk systeem binnen lidstaten nodig. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Schippers past EPD aan voor Eerste Kamer
Helft zorgaanbieders doet mee aan landelijk EPD
Senaat zeer kritisch over landelijk EPD

Annelies Vermeulen

7 reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Mw Kroes, weet weer eens niet waar het echt over gaat.

 • no-profile-image

  Petra

  Voor medicijn gebruik kan ik staan achter RPD en EPD maar voor de rest ben ik er helemaal op tegen. Kijken en luisteren naar de patiënt dat is veel beter.

 • no-profile-image

  AntoineFrance

  Waarom zou ik niet net als in Frankrijk mogelijk is gewoon mijn dossier mee kunnen krijgen? Daar loopt Nederland mee achter.

 • no-profile-image

  Aldert

  in plaats van een onrijp systeem dat inmiddels 300 miljoen euro heeft gekost ... blijft toch het meest simpele idee: geef de patient indien gewenst alle noodzakelijke info mee op een USB stick, wanneer deze Europa in wenst te trekken.

 • no-profile-image

  Johan

  De afwijzing van het EPD voorstel door de Eerste Kamer betekent zeker niet het einde van de (inter)regionale uitwisseling van patiënt gegevens. Veeleer betekent het wel een herijking van een ICT concept dat hinkt op inmiddels achterhaalde gedachten. Op internet hebben we inmiddels de opkomst gezien van peer-to-peer technologie met een nadrukkelijk decentraal karakter. Het gaat misschien wat te ver om de uitwisseling van patiënt gegevens uitsluitend te onderleggen met een dergelijke architectuur (er dienen immers wel waarborgen te zijn voor authenticiteit en privacy) maar elementen hiervan moeten zeker terugkeren in een gemoderniseerde aanpak. Het mooie ervan is, dat regionale initiatieven hierin prima een plek kunnen hebben. De overheid zou dan de bestaande initiatieven in de markt bevorderen en tot wasdom laten komen, in plaats van een tegenbeweging maken met een volledig gecentraliseerde aanpak.

 • no-profile-image

  Wilhelmina

  Zou het niet leuk zijn: beginnen met regio's en over een tijdje de regio's aan elkaar plakken? Fusies, samenwerkingsverbanden etc.

 • no-profile-image

  Victor

  Mw Kroes plaats het EPD op een te groot voetstuk.Een afwijzing van de huidige opzet door de Eerste Kamer betekent gewoon een ander ontwikkelingsscenario. Het huidige EPD concept faciliteert de uitwisseling van informatie op een grote schaal maar is zeker geen Heilige Graal. De regionale EPD's kunnen zich nu ontwikkelen tot bruikbare experimenten waaruit standaarden en normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de (informatie) uitwisseling ontstaan die ook in de toekomst kunnen voldoen.

Of registreer u om te kunnen reageren.