Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Schippers overtuigt Eerste Kamer niet van nut EPD

Mark van Dorresteijn
Ondanks de concessies van minister Schippers van VWS blijft de Senaat tegen het landelijke elektronische patiëntendossier (EPD).
Schippers overtuigt Eerste Kamer niet van nut EPD

PvdA, SP, GroenLinks, SGP, ChristenUnie en VVD bleven er vandaag bij dat het systeem beter eerst zorgvuldig in de kleinere regio’s kan worden opgebouwd. Ook CDA en D66 zijn kritisch. Schippers’ eigen VVD riep haar op het voorstel alsnog in te trekken.

Concessies

De minister kwam de senaat tegemoet door voor te stellen om alleen de gegevens over geneesmiddelen opvraagbaar te maken. Ook wilde ze de dossiers van waarnemend huisartsen uit het EPD houden. Verder komt er alleen een EPD als de patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft.

Eerder zorgde ze er al voor dat de patiënt kan bepalen welke hulpverlener wel en welke geen toegang krijgt tot zijn gegevens. De patiënt wiens gegevens worden ingezien, ontvangt daarvan ook automatisch een melding (via sms). Bedrijfs- en verzekeringsartsen krijgen sowieso geen toegang tot het EPD. Veel meer toezeggingen zitten er niet in, omdat ze niet wil dat daardoor uiteindelijk een kwetsbaar ICT-systeem ontstaat, aldus Schippers.

Reacties Senaat

De concessies mochten echter niet baten. VVD-senator Heleen Dupuis stelde vast dat ook aan het einde van een lang traject met misverstanden en verwarring en een slecht luisterend departement niet duidelijk is wat nu het bewijsbare grote voordeel van het systeem is. “De onrijpheid van het geheel, de beveiliging is niet in topconditie, het landelijk schakelpunt is geen goed idee. Wij willen een wezenlijk ander wetsvoorstel dat echt niet betekent dat we terugkeren tot de ijstijd.’’

Voor Ing Yoe Tan (PvdA) zijn de handreikingen een druppel op een gloeiende plaat. “Het heil van het EPD en de risico’s voor de privacy en problemen met de beveiliging wegen niet tegen elkaar op”. Ze benadrukte dat er ook geen geld meer in het project moet worden gestoken. De afgelopen tien jaar ging jaarlijks 30 miljoen euro naar het EPD.

Hans Franken (CDA) vindt dat het voorstel na de vele debatten en briefwisselingen in de goede richting is opgeschoven. “Een aantal bedreigingen is onder controle. We moeten kansen grijpen die ICT ons biedt.” Maar ook hij vindt dat de elektronische weg voorzichtig moet worden bewandeld. “Ik las maandag dat het EPD ook Europees Patiëntendossier kan betekenen. Daar ben ik voorlopig nog niet aan toe.”

Meerwaarde

Schippers zelf hield vol dat ze wel degelijk de meerwaarde ziet van haar voorstel. “Maar ik ben realistisch en zie dat het hier anders valt.” De senaat stemt volgende week dinsdag over het EPD. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kroes waarschuwt voor gevolgen afwijzen EPD

Schippers past EPD aan voor Eerste Kamer

Helft zorgaanbieders doet mee aan landelijk EPD

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

18 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind het oprecht een schande dat het EPD niet door gaat. Ik heb zelf alle eerste kamerleden nog een mail gestuurd met een soort verzoek tot heroverweging.
    Als het gaat om privacy dan is deze argumentatie kansloos. Hoe vaak zie je in ziekenhuizen de dossiers gewoon in bakjes liggen waar een ieder bij kan. Of het onbeheerde postkarretje. Electronisch kun je ten minste nog waarnemen dat er iemand aan gezeten heeft. Specialisten hebben nogal de neiging alle info voor zichzelf te houden (lekker in de eigen winkel)dat zal alleen maar weer erger worden. Waarom kan het in andere landen wel? Daar hoor ik geen hele vervelende berichten over deze materie. Daarnaast gaat alles soepeler en sneller electronisch, ik denk dat er 30% van de overhead kosten geschrapt kan worden.
    Inderdaad nu is de patient absollut de dupe!! Nogmaals SCHANDE

  3. @Theo Holleman. U wilt dat de patient de touwtjes in handen heeft. Ik raad u aan de komende jaren bij voortduring te informeren bij zorgverleners en in het bijzonder uw specialist in het ziekenhuis hoe dat daar geregeld wordt. Let wel: nu komen de ziekenhuien aan zet en die hebben nu niet direct een enorm goede reputatie als het gaat om zorgvuldig omgaan met informatie.

  4. Geweldig besluit van de Eerste Kamer. Een EPD waarbij alles met touwtjes aan elkaar geknoopt is uit de tijd. Laat de inlog naar het dossier via de patiënt lopen. Dit is veel eenvoudiger en kost veel minder geld. Tevens is de beveiliging veel beter. De huisarts blijft ten allen tijde het dossier beheren. De patiënt en dus eventueel een andere medicus in binnen- of buitenland kan het dossier raadplegen. Een oplssing waar Kroes ook eens naar zou moeten kijken.

  5. Niet terug naar de ijstijd, maar wel naar de jaren 70 van de vorige eeuw. Onbegrijpelijk dat de eerste kamer alle zorgkoepels (KNMG, LHV, OMS, NHG, NVZA, NVZ, NFU) en de patientenverenigingen (NPCF en gehandicapten) alsmede de koploper voor het LSP regio Amsterdam, naar de prullebak verwijst. De wettelijke eis voor richtlijn medicatie overdracht is vlak voor pasen hiermee aan het kruis genageld. In onze regio betekent dat voor voldoen aan deze richtlijn er ongeveer 1500 faxen (3 fte fulltime per 24 uur) om buiten onze regio tot een goed medicatie overzicht te komen. Wordt tijd dat de eerste kamer luistert naar de zorgverleners!

  6. Dankzij de uitstekende wet van Klink was het landelijk EPD anders dan de regionale misbaksels de echte stap voorwaarts, ook qua privacy. Onkunde, gebrek aan kennis en gebrek aan belangstelling voor IT binnen de senaat doet de patiënt hier de das om. Dupuis zal het goed bedoeld hebben, maar hier begaat ze de grootste flater uit haar loopbaan.

  7. het betere is zoals zo vaak de vijand van het goede. toch lijkt de keuze voor een ontwikkeling vanuit de lokale (of regionale) situatie verstandig. maar daarnaast is het verstandig om te blijven zoeken naar een methode waarbij de cliënt/patiënt ten allen tijde een zo actueel mogelijk dossier “bij zich draagt”. daarin horen ook de bevindingen van waarnemers en incidentele behandelaars een plaats te hebben.
    overigens is de kwalificatie van mw Dupuis voor het departement even verontrustend als herkenbaar.

  8. Onvoorstelbaar dat er over 10 jaar 300 milj. eigenlijk over de balk gegooid wordt! Onvoorstelbaar dat “top ICTers” geen passende oplossing kunnen vinden voor een efficiënt en effectief patientensysteem. Nu bedenkt iedereen weer iets voor zichzelf en daar zijn de software ontwikkelaars natuurlijk erg blij mee. Als er in de nabije toekomst toch een goed systeem komt vanuit de overheid, zijn de gemaakte kosten per instelling ook weggegooid geld. De 300 milj. is nog lang niet het einde in de kosten voor overheid en zorgaanbieder in de breedste zin!!

  9. Er wordt een goed besluit door mensen afgeserveerd die niet met de voeten in de klei staan. Wanneer je opmerkt dat het niet duidelijk is wat het oplevert heeft geen idee wat er al in de praktijk gebeurt. Ik ben een jaren lange gebruiker van een op zichzelf staand epd waarover de patient geen regiefunctie heeft, we wachten echt op voortgang… luister toch eens naar de praktijmensen!!!!

  10. Het is toch van de gekke dat er in de afgelopen jaren 30 miljoen PER JAAR is besteed aanweer zo’n misbakseldossier. Hoeveel zieken, ouderen en gehandicapten hadden hiermee geholpen kunnen worden. Voor mij een RODE kaart voor dit kabinet en dit Ministerie.!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.