Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers past EPD aan voor Eerste Kamer

Om aan de Eerste Kamer tegemoet te komen, wil minister Schippers van VWS de plannen voor het EPD aanpassen. Ze overweegt om bijvoorbeeld alleen medicijngebruik in het dossier op te nemen. Dat meldt Elsevier.
Schippers past EPD aan voor Eerste Kamer

Schippers komt dinsdag met enkele handreikingen aan de Eerste Kamer, zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.

Mogelijk komt het systeem er alleen voor mensen die expliciet aangeven eraan mee te willen werken. Bij eerdere plannen konden mensen ook al aangeven niet in het EPD opgenomen te willen worden. Verschillende senaatsfracties, waaronder de VVD, maken zich zorgen over de privacy van mensen bij de invoering van het dossier. Ook willen sommige partijen het eerst regionaal testen voor het landelijk wordt ingevoerd. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Senaat zeer kritisch over landelijk EPD
Helft zorgaanbieders doet mee aan landelijk EPD
EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

Annelies Vermeulen

2 reacties

 • no-profile-image

  P. Overschie

  Gelukkig zijn er ook nog beleidsmakers die zich niet laten beinvloeden door de schone praatjes van ICT bazen en scenariobedenkers.
  Ik zelf zie de scenarios al voor mij waar de consumentenprogramma's weer het zoveelste geval tonen van clienten die jarenlang achtervolgd zijn door verkeerde diagnoses en/of opmerkinegn in hun dossier. Natuurlijk hebben zij officieel recht om het te bekijken, maar als ze dat al doen, mogen ze het ook wijzigen? Een opgeslagen bericht van "mevrouw A heeft stress klachten die zich uiten in chronische buikklachten" belemmert soms een objectief beeld bij andere zorgverleners die een dergelijke mededeling lezen.
  Laat staan het mogelijke toeval dat mevrouw A last zou hebben van een darmperforatie of iets dergelijks ergs.

 • no-profile-image

  Frank Koning, Komdoega BV

  Politici en ambtenaren maken weer alleen zorgen en geen zorg! Angst is altijd een slechte raadgever, zeker als je op zo'n hoge abstractiegraad blijft oordelen over technologie en toepassing van informatiedragers. Als je dan zo redeloos bang bent voor centrale opslag en dito gebruik van privacy-gevoelige data, laat de patiënt dan zijn eigen e-dossier meedragen! Nee, dat kan natuurlijk ook weer niet, want daar moet de patiënt natuurlijk ook tegen worden beschermd door de politici en ambtenaren. Dus doen we maar alleen onschuldige dingen in het EPD. Blijft het "veilige papier" voor de rest van de data? Net zoals de wereld waar politici en ambtenaren in leven: hun dossiers!

Of registreer u om te kunnen reageren.