Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Elektronisch recept komt te vroeg’

Elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen zorgt in de toekomst zeer waarschijnlijk voor minder medicatiefouten en ziekenhuisopnamen. De startdatum 1 januari 2012 is echter te vroeg. Dat stellen Jos Aarts en Roland Bal van het iBMG in Rotterdam.
‘Elektronisch recept komt te vroeg’

Aarts en Bal onderkennen In Medisch Contact van 25 maart 2011 dat elektronisch voorschrijven in sterke mate kan bijdragen onnodige ziekenhuisopnamen als gevolg van medicatiefouten te reduceren.

Technologie

Zij vinden de technologie hiervoor echter nog verre van volmaakt. Het ontbreekt aan standaarden om medicatiegegevens eenduidig uit te wisselen. Ook de communicatie tussen de partijen in de gezondheidszorg (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis, apotheek) is volgens hen nog gebrekkig. De twee auteurs baseren hun uitspraken op langdurig onderzoek dat zij met hun promovendi hebben gedaan.

IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt in een reactie in hetzelfde tijdschrift dat elektronisch voorschrijven nu al nuttig is. Dit blijkt echter niet eenduidig uit internationaal wetenschappelijke onderzoek, stellen Aarts en Bal. Zo toont bijvoorbeeld het onderzoek van Heleen van der Sijs, ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, aan dat dokters vaak elektronische waarschuwingen voor ongewenste combinaties van geneesmiddelen negeren. Dat doen artsen, omdat de waarschuwingen niet specifiek genoeg zijn. Bovendien verschijnen er veel te veel meldingen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

'Elektronisch voorschrijven is nu al nuttig'
Inspectie wil alleen nog elektronisch voorschrijven
‘Elektronisch voorschrijven van medicijnen verplicht’

Annelies Vermeulen

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Frank Boevink

  Wij hebben een onderzoek gedaan naar EVS applicaties voor de GGZ en hoe je deze goed kan implementeren (voor 1-1-2012). Interesse? Google EVS en GGZ.

 • no-profile-image

  Wim van der Pol

  Zoals zo vaak bij niet gecontroleerde stukken in tijdschriften, worden weer appels met peren vergeleken. De inspectie en de auteurs praten over verschillende opties. Zo kunnen we nog jaren onderzoek doen ipv het maken van de noodzakelijke verbeterslagen tot het flitsend loopt. Ook het stellen van het eindpunt van het aantal fouten (als parameter voor veiligheid) is al achterhaald. Met electronisch voorschrijven worden ook fouten gemaakt, alleen nemen we deze nog niet allemaal waar, beste onderzoekers.

 • no-profile-image

  Tom de Jong

  Een uiterst vreemde conclusie. Inderdaad worden medicatievoorschriften al jaren via bestaande kanalen uitgewisseld. Daarbij is nog wel ruimte voor verbetering, maar de meerwaarde is duidelijk voor alle partijen (ook de patient). Daarbij zijn inmiddels nieuwe standaarden ontwikkeld, voor inhoud én beveiliging (elektronische handtekening). Veel leveranciers waren klaar om die te gaan toepassen via het landelijk schakelpunt, maar het is nog onduidelijk wat daar nu mee gebeurt na de besluitvorming in de 1e Kamer.

 • no-profile-image

  Fons Bollen

  Inderdaad een raar en achterhaald bericht. Bijna 3 jaar geleden heb ik al een protocool geschreven voor een zorggroep die zich zorgen maakte over het autoriseer gedrag van huisartsen ingeval een poh het recept uitschrijft

 • no-profile-image

  Wim Gorissen

  Toch raar, dit bericht. In de huisartsenpraktijk is elektronisch voorschrijven van medicatie al jarenlang gemeengoed. Inclusief elektronisch doorsluizen naar de apotheek. Tot groot genoegen van huisarts, apotheek en patiënt! Dus waar wacht de rest van de zorg op?

Of registreer u om te kunnen reageren.