Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TU Delft ontwikkelt therapie met virtual reality

Annelies Vermeulen
Sociale stoornissen kunnen in de toekomst wellicht worden behandeld met virtuele technieken. Onderzoeker Willem-Paul Brinkman van de TU Delft ontwikkelt zogenoemde VRET-systemen (Virtual Reality Exposure Therapy) waarmee mensen kunnen leren omgaan met hun angststoornissen, zoals vliegangst, hoogtevrees of claustrofobie, of psychotische stoornissen, zoals paranoia.
TU Delft ontwikkelt therapie met virtual reality

Een van de eerste producten dat uit het virtual-reality-laboratorium voortkwam, was een trillende vliegtuigstoel. Samen met andere partijen ontwikkelde de TU Delft een systeem waarbij mensen met vliegangst zich met een virtual reality-helm, typische geluiden die bij het vliegen horen en de trillende stoel, in de lucht wanen. Zodoende wennen ze aan de sensaties en komen ze over hun angst heen. Het systeem wordt al volop gebruikt, vertelt Brinkman.

Sociale stoornissen

De laatste tijd werkt Brinkman vooral aan programma’s als de virtuele kroeg, die mensen met problemen op het sociale vlak moeten helpen. Door de sociale omgeving in een virtuele wereld te reconstrueren en de mensen eraan bloot te stellen, kunnen psychiaters de psychotische symptomen beter onderzoeken, en de patiënten uiteindelijk beter helpen, zo is het idee. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Virtuele 3D-lever in strijd tegen kanker

Minister van der Hoeven assisteert bij virtuele bevalling

Intel start pilot met virtuele tearoom

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.