Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Privaat EPD zit Tweede Kamer niet lekker

Het CDA en de PVV willen voor 11 juli met minister Schippers in debat over een door de zorgsector opgezet EPD.
Privaat EPD zit Tweede Kamer niet lekker

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over de privacywaarborg, schrijft Nu.nl. Dit was immers de reden dat de Eerste Kamer het EPD afwees.

Zelf een systeem bouwen

Afgelopen woensdag werd duidelijk dat de zorgsector zelf een systeem wil gaan bouwen op basis van de voor het EPD ontwikkelde techniek. Het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) was na onderzoek (op verzoek van Schippers) tot de conclusie gekomen dat de zorgsector graag door wil gaan met het koppelen van gegevens in het landelijk schakelpunt LSP. Er wordt nu naar de financiering gekeken. Via het zogeheten landelijke schakelpunt (LSP) worden de diverse medische databases gekoppeld en zijn de data zo oproepbaar. Bij het EPD was het plan om alles in één landelijke database te zetten.

Nictiz

Nictiz, de organisatie die in opdracht van het ministerie de technische infrastructuur van het EPD ontwikkelt, zou van Schippers drie maanden de tijd hebben gekregen om te inventariseren of de zorgsector deze infrastructuur kan overnemen, aldus Nu.nl. Voor 11 juli komt zij met een voorstel. Het CDA wil voor die tijd een debat met Schippers.

Bescherming persoonsgegevens

Schippers wil het College bescherming persoonsgegevens (CBP) betrekken bij de ontwikkeling van het private EPD. Het CBP is vooralsnog kritisch over toegang tot privacygevoelige gegevens door private partijen als zorgverzekeraars.

Bron: nu.nl en cda.nl

Lees ook:

Nictiz: Zorgsector wil zelf wel verder met EPD

Mario Gibbels

4 reacties

 • no-profile-image

  Bart

  @John @Gijsbert het LSP is bedoeld geweest voor zorgverlener-zorgverlener communicatie. Dus communicatie over de patient, niet met de patient. Helaas is de zorg daar nog niet aan toe (uitzonderingen daar gelaten). Neemt niet weg dat het LSP wel een goede basis vormt om hieraan de patient te koppelen. De huidige oplossing is misschien niet optimaal, maar wel een stap in de goede richting. Immers, om met de patient te communiceren moeten alle zorgaanbieders zijn aangesloten op een landelijk schakelpunt.

 • no-profile-image

  Gijsbert

  Als 'de zorgsector' iets bewezen heeft is het dat zij als sector volstrekt niet in staat is vanuit het belang van de patient te denken, maar primair vanuit vakmatig (medisch, instutioneel, denken vanuit de zieke ipv gezonde mensen) belang. Dit is de enige plek waar je zeker weet dat de reden waarom het EPD terecht is afgeserveerd dubbel terug komt: John (hieronder) gaat nooit zijn belangrijke punt (indiviuele controle over toegang tot je dossier) meemaken als deze route wordt bewandeld.

 • no-profile-image

  John

  Het wordt toch eens tijd dat patienten, cliënten zelf aangeven wat ze willen en dat dit niet voor hen besloten wordt. Geef iedereen die het wil de mogelijkheid om zijn dossier te digitaliseren, snel zal duidelijk zijn wat de behoefte is.
  Patienten en cliënten bepalen zelf wie er gebruik mag maken van de gegevens dat is nu niet anders.

 • no-profile-image

  Bart

  Sinds wanneer was er het plan om alles in 1 landelijke database te zetten? Volgens mij is dit nooit zo geweest. De database bleef ook bij het LSP bij de zorgaanbieder.
  Niet zo handig om een verkeerd artikel te quoten!

Of registreer u om te kunnen reageren.