Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Beeldcontact tegen eenzaamheid bij ouderen

Om eenzaamheid onder ouderen in gemeente Peel en Maas tegen te gaan, krijgen zij binnenkort op vaste tijden beeldcontact met getrainde vrijwilligers. Het initiatief ‘Goede Morgen Goede Avond Service’ komt van zorgorganisatie Proteion Thuis, welzijnsorganisatie Vorkmeer en de gemeenten Peel en Maas en Horst aan de Maas en is ingezonden voor de Spider Award.
Beeldcontact tegen eenzaamheid bij ouderen

Proteion Thuis en Vorkmeer maken al langer gebruik van Zorg TV. Daarmee kunnen hulpverleners contact opnemen met ouderen en hun zorg- en welzijnsvragen beantwoorden. Een monitor van de kenniskring ‘technologie in de zorg’ van Hogeschool Zuyd toonde aan dat frequent beeldcontact met de zelfstandig wonende ouderen leidt tot een afname van het gevoel van eenzaamheid. Een initiatiefgroep besloot deze kennis in te zetten en een project te starten waarbij ouderen op geregelde momenten contact hebben met vrijwilligers.

Gesprekken

“Het draait om sociaal contact”, verklaart John Rietman, hoofd Telezorg bij Proteion Thuis. “We merken bij Zorg TV dat beeldcontact hetzelfde wordt ervaren als echt contact.” De dienst is gebaseerd op de aanname dat als ouderen zich minder eenzaam voelen dit leidt tot een hogere kwaliteit van leven en minder gebruik van professionele zorg. “Mogelijk leidt het zelfs tot uitstel van opname in een verzorgingshuis”, stelt Rietman. De vrijwilligers komen van Vorkmeer of via het samenwerkingsverband met het Rode Kruis. “Zij krijgen training om de gesprekken te leiden”, legt Rietman uit. “Naast het ‘praatje maken’ hebben de vrijwilligers ook een signalerende functie en kunnen zij ouderen helpen met de organisatie van activiteiten.”

Blauwdruk

Het project gaat in oktober van start en moet een jaar draaien. “In dat jaar kunnen we kijken of het ook echt iets oplevert en ouderen er ook daadwerkelijk gebruik van willen maken. Als het werkt, kunnen we de gemeente of een zorgverzekeraar benaderen voor financiering. Ook maken we dan een blauwdruk zodat andere gemeenten of zorginstellingen kunnen profiteren van het idee.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Meer inzendingen Spider Award:

Voorbereiding op maat voor erfelijkheidsonderzoek
Webcast voor betere gezondheid van CF-patiënten
‘CareIP en Beeldtelefoon in open source’
Tele-ic redt intensive care kleine ziekenhuizen

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Foto

 • Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, krijgen zij binnenkort op vaste tijden beeldcontact met getrainde vrijwilligers.

  Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, krijgen zij binnenkort op vaste tijden beeldcontact met getrainde vrijwilligers.

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Tea

  Wat on-menselijk!

 • no-profile-image

  Brian Habich

  Een prima toevoeging aan de mogelijkheden van zo'n systeem. Goed dat onderzocht gaat worden wat het oplevert.

 • no-profile-image

  Marcel Bary

  een prima initiatief! beeld geeft zoveel meerwaarde dan alleen maar de stem! succes overigens niet nieuw wordt al toegepast zie Simac/Vicasa

 • no-profile-image

  Wim van Zuyd

  Wat is hier nou verschrikkelijk aan? Deze mensen krijgen extra aandacht om de eenzaamheid tegen te gaan. Heel modern. Prima initiatief en ik wens de organisatie al het succes!

 • no-profile-image

  wijkverpleegkundige

  Afschuwelijk!

 • no-profile-image

  Edward

  Prima initiatief!

 • no-profile-image

  Christina Brucks, beleidsmedewerker

  Waarom bellen ze niet gewoon? Wat is het verschil?

Of registreer u om te kunnen reageren.