Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisartsen leren online kindermishandeling signaleren

Herkenning van huiselijk geweld en kindermishandeling blijkt in de praktijk van zorgprofessionals lastig. In samenwerking met de huisartsenverenigingen is een online cursus opgezet over hoe geweld te herkennen en bespreekbaar te maken.
Huisartsen leren online kindermishandeling signaleren

Een op de twee Nederlanders krijgt te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling, als slachtoffer of als getuige. Herkennen van geweld in een gezin is lastig omdat betrokkenen het meestal proberen te verbergen. Om kindermishandeling en huiselijk geweld eerder te signaleren kunnen huisartsen, hun praktijkmedewerkers en triagisten vanaf 1 oktober speciale online cursussen volgen.

Actie

De e-academy The Next Page ontwikkelde deze cursussen in samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN). Uit onderzoek blijkt dat nageschoolde professionals, vaker dan niet nageschoolde, actie ondernemen wanneer een kind en het gezin in de problemen zitten.

Meldcode

Met de online cursussen 'Signaleren van kindermishandeling' en 'Handelen bij vermoedens van kindermishandeling' doen de cursisten kennis en vaardigheden op over hoe ze geweld kunnen herkennen en het bespreekbaar kunnen maken. De cursussen gaan uit van de KNMG-meldcode Kindermishandeling, de Handreiking Gebruik Meldcode kindermishandeling in de huisartsenzorg (LHV, VHN) en de werkwijze volgens de NHG-TriageWijzer. Na afronding krijgt de cursist een certificaat.(Zorgvisie - Carolien Stam)

lees ook:

Zorgkoepels en Nictiz zetten LSP voort
GGzE start met pilot e-Health van Minddistrict
Nictiz verlengt LSP-contract CSC tot einde jaar

Carolien Stam

2 reacties

  • no-profile-image

    emmeke

    Ik ben meer dan 10 uur zeer geconcentreerd bezig geweest om die cursus online te doen, is wel degelijk een pittige cursus, klinkt een beetje simpel Hans om daar zo op te reageren.

  • no-profile-image

    Hans

    Ik vind die online cursussen geweldig. Je zet de cursus aan ruimt de keuken op, gaat naar de WC, beantwoord een telefoontje en je hebt de accreditatiepunten weer binnen. Heerlijk!

Of registreer u om te kunnen reageren.