Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nictiz: Afbraak LSP nadelig voor zorg

Mark van Dorresteijn
De sluiting van het Landelijk Schakelpunt (LSP) heeft volgens Nictiz fors nadelige gevolgen voor de kwaliteit en veiligheid van zorg en elektronische communicatie. Dat meldt Nictiz aan minister Schippers van VWS.
Nictiz: Afbraak LSP nadelig voor zorg

Het landelijk EPD werd in april 2011 verworpen door de Eerste Kamer. Minister Schippers heeft vervolgens het Nictiz gevraagd om uit te zoeken of het LSP kan worden doorgezet zonder overheidssteun. Deze resultaten zijn nu binnen.

Terugvallen op oudere systemen

Nictiz is voornemens om per september 2011 de huidige contracten met zorgverleners op te zeggen. Per 2012 kan het LSP dan worden stilgelegd. De gegevens kunnen daarna worden vernietigd waardoor communicatie via het LSP niet meer mogelijk is. Hierdoor zal de kwaliteit en veiligheid van zorg afnemen. Bovendien moeten zorgverleners zich beraden op alternatieve oplossingen voor de noodzakelijke communicatie, bijvoorbeeld het terugvallen op oudere systemen in geval een tijdige voortzetting van het LSP niet mogelijk blijkt te zijn.

Doorstart mogelijk

Wettelijk gezien is een doorstart van de landelijke infrastructuur overigens wel mogelijk. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moet de patiënt wel uitdrukkelijke toestemming geven voor de landelijke uitwisseling van gegevens. Nictiz merkt op dat registratie van toestemming van iedere patiënt een extra administratieve handeling oplevert voor zorgverleners.

Nieuw servicecentrum

In het onderzoek heeft Nictiz ook getoetst of er draagvlak is voor het LSP. Dat is er, zo verklaart de organisatie. De VHN, KNMP, LHV, NHG en NVZA hebben Nictiz gezamenlijk bericht medewerking te willen verlenen aan de overgang van het huidige LSP naar een nieuw te vormen servicecentrum voor zorgcommunicatie. Het uitgangspunt is dat het servicecentrum een neutrale, niet op winst gerichte organisatie van en voor de zorg wordt. Daarnaast moet het centrum voldoen aan alle wet- en regelgeving. Tot slot moet uiterlijk 1 november 2011 tenminste 70 procent van het noodzakelijke budget gegarandeerd zijn om een uit bedrijfsmatig oogpunt verantwoorde overdracht te kunnen doen, aldus het Nictiz.

Financiering

Het noodzakelijke budget voor een doorstart ligt tussen de 7,2 en 10 miljoen euro per jaar. Een abonnementstarief per aansluiting lijkt volgens Nictiz de meest haalbare methode. Zorgverzekeraars Nederland heeft aangegeven niet bereid te zijn tot rechtstreekse bekostiging van het servicecentrum. Wel beschouwen zij het tarief voor het LSP als integraal onderdeel van de zorg. Zorgverleners mogen deze kosten daarom verwerken in de tarieven.

Reactie Schippers

Minister Schippers van VWS legt in een brief aan de Kamer uit dat zij zich kan vinden in het onderzoek van het Nictiz. Zij vraagt de organisatie om de betrokkenheid van patiëntenorganisaties, cliëntenorganisaties en privacyexperts structureel te borgen. Verder gaat zij zich de komende periode richten op de verantwoordelijkheid voor het scheppen van een toereikend wettelijk kader voor de communicatie in de zorg. Tot slot meldt de minister dat zij de standaardisatie van gegevensuitwisseling in de zorg zal blijven stimuleren en Nictiz hiertoe zal faciliteren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Toestemming patiënt vereist bij doorstart LSP

‘EPD kan doorstart maken’

Huis-aan-huisbrief over mogelijke doorstart EPD

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.