Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Webcast voor betere gezondheid van CF-patiënten

Mark van Dorresteijn
Patiënten met cystische fibrose, ook wel taaislijmziekte, in de regio Rotterdam krijgen voorlichting via een zogenaamde webcast. Via online video krijgen de patiënten voorlichting over hun aandoening. Webcast is veilig, anoniem en bevordert gezondheid, zo meent Harm Tiddens, kinderlongarts in het Erasmus MC.
Webcast voor betere gezondheid van CF-patiënten

Het webcastproject ZorgInfo TV maakt onderdeel uit van Zorgportaal Rijnmond. Het portaal bestaat naast de webcast uit onder andere zelfhulpdagboeken, medische dossiers en een digitale vragenwijzer. Beveiligde toegang tot het portaal wordt geregeld via DigiD en de UZI-pas. De toepassingen zijn dus enkel bruikbaar voor geselecteerde patiënten en zorgverleners.

Goede voorlichting

“Goede voorlichting is van essentieel belang voor mensen met taaislijmziekte”, legt Tiddens uit. “Met deze webcast kunnen we op een makkelijke manier zo’n 250 gebruikers bereiken. Daarnaast kunnen patiënten de uitzendingen via het portaal makkelijk terugkijken. Van voorlichting tijdens een spreekkamercontact blijft slechts een kwart hangen, dan is het wel zo makkelijk als mensen de informatie webcast kunnen bekijken.” Het Erasmuc MC behandelt in totaal circa 150 kinderen met taaislijmziekte. Daarvan volgt een vijfde de uitzending live. De webcast kan ook ingeschakeld worden als er iets in het nieuws komt dat mogelijk gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. “Denk aan de H1N1 uitbraak. Daarover kregen we heel veel vragen. Als wij een extra uitzending inlassen en mensen allemaal in één keer op de hoogte brengen, dan is dat veel efficiënter dan het verhaal telkens aan iedereen opnieuw te vertellen.

Interactief

“We plannen ongeveer vijftien à twintig minuten per uitzending, maar in de praktijk duurt het vaak langer omdat kijkers veel vragen stellen”, verklaart de kinderlongarts. “Zij kunnen deze vragen via de chat aan ons stellen en wij behandelen de vraag vervolgens anoniem tijdens de webcast.” Deze anonimiteit is erg belangrijk omdat patiënten niet openlijk alle problemen durven te bespreken. Tijdens de uitzending moeten gebruikers zelf ook vragen beantwoorden over hun ziekte. “Als blijkt dat veel mensen niet het goede antwoord weten, kunnen we extra aandacht besteden aan dat onderwerp. Zo houden we de uitzending interactief en gebruikers laten weten dat zij dat waarderen.”

Consult en overleg

De structuur van ZorgInfo TV kan verder gebruikt worden voor videoconsult. “Als een patiënt één a twee keer per jaar langs komt, is dat ruim voldoende. Zij hoeven echt niet elke keer langs te komen. Videoconsult kan patiënten een hoop tijd besparen. Moeilijk is echter dat verzekeraars moeten erkennen dat het gaat om een consult.” Eind van het jaar hoopt Tiddens te starten met het online consult. Ook voor teambehandeling biedt de video-oplossing mogelijkheden. “Soms praten we met zeven zorgverleners tegelijk over een patiënt. Drie moeten er van buiten het ziekenhuis komen en dat kost gewoon veel tijd. Video-overleg zou daarom veel handiger zijn.” De kinderlongarts legt uit dat de webcast bruikbaar is voor alle chronische complexe aandoeningen, zoals hemofilie of inflammatoire darmziekten. “In dezelfde tijd kan er veel efficiënter gewerkt worden. Bovendien levert het gezondheidsvoordelen op waardoor de zorgconsumptie lager wordt.”

Van passagier naar piloot

Tot slot merkt Tiddens op dat patiënten steeds zelfstandiger worden en het portaal daar op inspeelt. “Vroeger waren de patiënten slechts passagiers, tegenwoordig zijn ze copiloot. Over vijf jaar zijn patiënten de piloot en treden zorgverleners vooral op als verkeersleiding. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.