Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorggebruik stijgt door toegang tot EPD

Online toegang tot het elektronisch patiëntendossier en hulpverleners zorgt voor een toename in zorggebruik. Dat komt naar voren in een Amerikaanse studie naar MyHealthManager bij zorgconsortium Kaiser Permanente.
Zorggebruik stijgt door toegang tot EPD

De onderzoekers stellen dat voorgaande studies laten zien dat patiënten met online toegang tot hun dossier of zorgverlener, minder vaak fysiek aanwezig zijn bij hun zorgverlener. Daar tegenover staat dat zij vaker gebruik maken van telefonisch contact. Deze studies werden uitgevoerd in het begintijdperk van online beschikbare zorginformatie.

Stijgend zorggebruik

De onderzoekers selecteerden twee vergelijkbare groepen van 44.321 personen. De ene helft had wel online toegang tot dossiers, de andere helft niet. De mensen met toegang bleken per jaar vaker op consult te komen en vaker buiten kantooruren. Ook pakten zij vaker de telefoon voor een consult. Tot slot bleken ze vaker de spoedeisende hulp te bezoek en in het ziekenhuis te belanden.

Verklaring van stijging

Als verklaring voor de bevindingen denken de onderzoekers dat de online toegang patiënten wijst op (mogelijke) aandoeningen. Aanmeldingen tot online toegang zouden ook samen kunnen hangen met gezondheidsproblemen en de verwachting van toekomstig zorggebruik. Tot slot denken de onderzoekers dat mogelijk een selectieve gebruikers op het online systeem afkomt. Deze groep sluit zich aan om vaker gebruik te kunnen maken van de zorg in plaats van de online toegang te gebruiken als vervanging van standaard zorg.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto:anp )

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Sanneke

  Eens met bovenstaande opmerkingen. Wel denk ik dat toegang tot een EPD de toegang tot zorg laagdrempeliger maakt waardoor mensen mogelijk geneigd zijn er sneller gebruik van te willen maken. De vraag is of dit opweegt tegen alle voordelen die het heeft.

 • no-profile-image

  Ik

  Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika. de resultaten zijn daarom niet vergelijkbaar met Nederland; het zorgstelsel werkt anders en de attitude/zorggedrag van de bevolking is anders.

 • no-profile-image

  Dick

  Stijgen de kosten in de zorg niet door dit soort onderzoeken? Of op zijn minst door de misleidende kop boven dit artikel, die de nuancering uit het artikel volledig mist. Straks weer hypende 2e kamerleden die vragen gaan stellen, met een nieuw onderzoek als gevolg.

 • no-profile-image

  Marielle

  Staat in de tekst dat 2 vergelijkbare groepen zijn gekozen. Maar schijnbaar niet vergelijkbaar betreft aandoeningen..

 • no-profile-image

  Joseph

  De omgekeerde stelling is waarschijnlijk ook waar: mensen die vaker in het ziekenhuis komen, omdat zij wat meer mankeren dan 'gewone' mensen zullen eerder gebruik maken van online toegang tot hun EPD.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maar stijgen de kosten ook? Dat hoeft niet als de zorg meer in de eerste lijn/preventie sfeer blijft. En als de kosten stijgen hoe zit het dan met de levensverwachting en de kwaliteit van leven? Ik verwacht dat deze zorg kosten-effectief zal blijken.

Of registreer u om te kunnen reageren.